Artiklar
Arkivbild från flagghissande i Tornedalen.

En dag för de som längtar hem

På lördag den 15 juli när det är som fagrast i Tornedalen då hissas Meän flaku på flera håll i Sverige. Det är dags att fira tornedalingarnas dag. Till firandet i Övertorneå kommer bland annat landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och de fyra evangelierna som nu är översatta till meänkieli kommer att presenteras.

Arbetet med översättningen av de fyra evangelierna till meänkieli började i januari 2016. För Ritvaelsa Seppälä, stiftsadjunkt för sverigefinskt och meänkielispråkigt arbete i Luleå stift, är det en hjärtefråga.
– Att ha tillgång till evangelietexterna på meänkieli känns så värdefull. När jag läser bibeltexter på meänkieli eller finska, vilka är mina hemspråk, känns det annorlunda än att läsa på svenska språket. Det låter kanske som en kliché men det är en påtaglig upplevelse. Textinnehållet kommer närmre, bilder och budskapet borrar sig djupare inom en, säger Ritvaelsa Seppälä i ett presmeddelande.

För några år sedan fanns ingen kyrklig text på meänkieli. I dag finns över 100 psalmer, kyrkohandbokstexter och nu evangelietexterna. Bakom översättningen står huvudsakligen författaren och litteraturvetaren Bengt Pohjanen. Den första översättningen av Markusevangeliet gjorde han redan för 30 år sedan, och därefter fortsatt revideringsarbetet under åren, ett arbete har varit till stor hjälp i framtagandet av den senaste versionen som Luleå stift beställde.

Det är Bengt Pohjanen som tillsammans med biskop Hans Stiglund kommer överlämna boken till folket i Tornedalen i samband med firandet av Tornedalingarnas dag i Övertorneå den 15 juli.

Men det händer mer i Tornedalen den 15 juli. I Kainus-Kalix ordnar Meän kulttuurikehto-Vår kulturvagga samt Kalix kommun flagghissning, barnaktiviteter och dragspel med Vilho Lahtela. Givetvis bjuds det på kaffeost, en specialité från Tornedalen.

I Matarinki – Övertorneå  arrangerar Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset firande med besök från både försvarsminister Peter Hultqvist och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Det blir även utdelning av hederspris. 

Du hittar hela programmet här!

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2022-07-14