Skånepolisens olagliga register på över 4 600 romer har inneburit en etnisk kartläggning av romer och har fått allvarliga konsekvenser för romers rättigheter. Kommissionen kräver därför i en ny rapport att romer ska få upprättelse.
– Det är obegripligt hur denna massregistrering av romer, inklusive barn och avlidna personer, skulle kunna användas i något berättigat polisiärt syfte. Skånepolisens systematiska insamling av uppgifter om romer påminner om tidigare registreringar baserade på antiziganistiska fördomar, säger Thomas Hammarberg, ordförande i kommissionen.
Det var i september 2013 som Dagens Nyheter publicerade ett antal artiklar som avslöjade att Polismyndigheten i Skåne hade registrerat över 4 600 romer. Kommissionen mot antiziganism är tillsatt av regeringen med uppgiften att åstadkomma en kraftsamling mot antiziganism. En av kommissionens uppgifter har varit att specifikt följa utvecklingen när det gäller registreringen av romer genom att sammanställa de granskningar och åtgärder som har vidtagits av olika aktörer.
Rapporten beskriver de allvarliga konsekvenser registreringen har fått för romers rättigheter och hur den har gett näring åt den antiziganistiska myten att romer är särskilt kriminella.
– Romers medvetenhet om vad det kan betyda att hamna i etniska register har rivit upp minnen från tidigare kartläggningar och dess förödande konsekvenser, säger Soraya Post, ledamot i kommissionen.
Registret har granskats av flera myndigheter– ingen av dem har dock funnit att samlingarna utgör registrering av romer enbart på etnisk grund, även om Justitieombudsmannen nyligen kom fram till att registren de facto har fått karaktären av ett register över etnisk tillhörighet.
Kommissionen mot antiziganism konstaterar att trots de gjorda granskningarna har många av de frågor som registret väcker ännu inte fått tydliga svar. Det gäller bland annat syftet med massregistreringen och hur polisen tog fram uppgifterna om uppgifterna.
Dessutom konstaterar kommissionen att romers misstro mot myndigheter är omfattande och att det i första hand är polismyndigheten som genom sitt handlande kan vända den negativa spiral som registret har åsamkat.
– Lagstiftningen till skydd mot etnisk kartläggning bör också ses över för att säkerställa att liknande kartläggningar aldrig sker igen, säger ledamoten Diana Nyman
För frågor, kontakta Heidi Pikkarainen 070-232 52 08.