Kommissionen mot antiziganism var en kommitté som tillsattes av regeringen. Kommissionens uppdrag var att komplettera och förstärka samhällets insatser mot antiziganism. Kommissionen hade både ett operativt uppdrag, som handlade om att direkt motverka antiziganism, samt ett uppdrag som handlade om att komma med förslag till åtgärder mot antiziganism. I juni 2016 överlämnade kommissionen sitt slutbetänkande till regeringen.
Kommissionen bestod av åtta ledamöter samt ordförande Thomas Hammarberg.
Kommissionen hade också ett kansli.
Kommissionen skulle bland annat:
- samla kunskaperna om antiziganism och i samråd med berörda aktörer bidra till att sprida och förbättra genomslaget av befintlig kunskap,
- identifiera och förmedla goda exempel på åtgärder och metoder för att motverka och förebygga antiziganism,
- delta i den allmänna debatten och medverka i olika former av utbildnings- och informationsverksamhet,
- ta ställning till vilka insatser som kommissionen kan genomföra eller bidra till för att motverka antiziganism inom den offentliga förvaltningen och skolan, och
- följa utvecklingen och sammanställa de granskningar och åtgärder som har vidtagits av olika aktörer när det frågan om registrering av romer på etnisk grund.
Kommissionen mot antiziganism tillkom i direkt anslutning till att regeringens vitbok ”Den mörka och okända historien: vitbok om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet” presenterades i mars 2014. Kommissionen fick också i uppdrag att ta fram en skolboksversion av vitboken. Boken riktade sig främst till högstadieelever.