Kommissionens uppdrag var att åstadkomma en kraftsamling i arbetet mot antiziganism. En av de viktigaste metoderna som kommissionen använde sig av var att reagera mot fall av antiziganism. Nedan följer en beskrivning över på vilket sätt kommissionen använde sig av metoden.
När?
Kommissionen reagerade på aktuella fall och händelser där en myndighet eller ett företag hade agerat eller uttryckt sig på ett sätt som skulle kunna vara antiziganistiskt eller diskriminerande mot romer. Det handlade i första hand om tydliga och klara händelser där ingen annan myndighet hade reagerat.
Hur?
Kommissionen började oftast med att skicka brev till den som var ansvarig för den verksamhet där händelsen ägt rum. Brevet innehöll frågor om hur man ställde sig till det inträffade och om man planerade att vidta några åtgärder. Kommissionen brukade också vända sig till media för att uppmärksamma händelsen. Kommissionen kunde erbjuda sin kompetens om det exempelvis efterfrågades utbildning för att motverka antiziganism i framtiden.
Varför?
Det finns flera orsaker till varför kommissionen reagerade mot antiziganism i enskilda fall:
- Skapa en intolerans för antiziganism – genom att reagera ville kommissionen markera att antiziganism aldrig kan accepteras i det svenska samhället.
- Visa på en modell att motverka antiziganism – kommissionen ville visa att en annan ordning är möjlig. För att överbrygga den förtroendeklyfta som finns mellan romer och det svenska samhället måste samhällets aktörer visa att det tar arbetet för att förverkliga romers mänskliga rättigheter på allvar. Det offentliga kan och bör därför reagera mot antiziganism i större utsträckning än vad som sker i dag.
- Synliggöra – genom att agera i fall av antiziganism synliggörs hur situationen för många romer ser ut idag.
- Sätta press på aktörer – genom att offentligt påpeka att ett agerande eller en handling kan vara uttryck för antiziganism förmås aktörer att fundera över och ta ställning till sitt agerande och eventuellt genomföra förändringar.
Kommissionens mandat
Kommissionen var ingen tillsynsmyndighet. Det innebär att kommissionen inte utredde enskilda händelser och kommissionen hade heller inga sanktionsmöjligheter. Däremot påpekade kommissionen för en aktör att dess agerande kunde vara fråga om antiziganism samt bad dem svara på frågor.
Har du själv blivit diskriminerad och vill anmäla det, kan du vända dig till Diskrimineringsombudsmannen, DO: www.do.se. Har du blivit utsatt för hatbrott, kan du vända dig till polisen, www.polisen.se.