Vad kommer Kommissionen mot antiziganism att åstadkomma under de här två åren tror du?
– Jag hoppas att vi tar fram material som verkligen beskriver antiziganism – hur den ser ut och vad det får för konsekvenser för romer. Det är viktigt att vi fokuserar på myndigheter och skolvärlden. De måste förstå historien, hur det ser ut i dag och mekanismerna bakom antiziganismen. Jag vill framför allt att vi hittar lösningar för att motverka antiziganismen.
– Jag vill också att själva ordet antiziganism ska göras känt för allmänheten av Kommissionen. Det ska bli ett lika välkänt begrepp som antisemitism.
Vad bidrar du med till kommissionen?
– Jag har erfarenhet av att både arbeta med och vara aktivist inom romska frågor. Ända sedan 80-talet har jag varit aktiv i frågorna, då jag var med och startade upp en lokal förening i Helsingborg som ägnade sig främst åt romska ungdomsfrågor. Jag bär också med mig de erfarenheter av antiziganism som min släkt och familj blivit utsatta för genom historien i olika länder i Europa ända sedan 1800-talet och framför allt under andra världskriget i fd Jugoslavien. Jag kan också bidra med stor kunskap, lösningar och framåtsyftande insatser.
Vilken fråga brinner du för?
– Det är en svår fråga. I mitt jobb fokuserar jag på romers rättigheter – det handlar om utbildning, arbete och hälsa. Alla dessa områden hänger såklart ihop. Har man till exempel ingen utbildning – ja då är det svårare att få arbete.
– Jag brinner också för att romer ska få tillgång till sina mänskliga rättigheter enligt minoritetsstatusen och att romer inte ska bli utsatta för diskriminering.