Artiklar
Rättstavning på kvänska och samiska. I smset på samiska frågar Áilu "lyssna musik eller se på film?". Det är avsiktligt felstavat och fel grammatiskt - nåt som inte behöver hända när man valt tangentbord med rätt kompetens. Kollage: Linnea Huhta

Tangentbord för samiska

Tangentbord har utvecklats för de samiska språken. I de senaste uppdateringarna av iOS för iPhone, iPad och Mac finns samiskt tangentbord tillgängligt. Tangentbord på fler minoritetsspråk är under utveckling.

Tromsö universitet och Samerådet har tillsammans med techjätten Apple, utvecklat tangentbord på de samiska språken. Det var Apple som tog initiativ till samarbetet. Sjur Nørstebø Moshagen är lingvist från universitetets avdelning för språk och kultur, var delaktig i utvecklingen av verktyget och berättar:

- Jag har inte hört om några reaktioner på det samiska tangentbordet för Apple. I datasammanhang brukar det betyda att folk är nöjda.

Det samiska tangentbordet för mobiltelefoner innehåller inte vokabulär för korrekturverktyg men bokstäver som är relevanta för nord-, lule-, syd-, enare- och skoltsamiska. Det svenska, norska, finska och engelska tangentborden innehåller alla bokstäver som behövs för att skriva på de samiska språken med latinska bokstäver. De åtta samiska språken talas i olika delar av Sápmi vilket inkluderar delar av Ryssland, Sverige, Finland och Norge. Det digitala hjälpmedlet som skapats är en insats för att hjälpa de samiska språken att överleva.

Áile Jávo, Generalsekreterare för Samerådets sekretariat, deltog på pressträffen för tangentbordets lansering som ägde rum tidigare i år. Det framgår genom pressträffen att ambitionen med satsningen också är att nå yngre målgrupper som spenderar mycket tid i digitala miljöer. Verktyget skapar förutsättningar för barn och unga att med enkelhet använda sitt språk.

Det är iOS 17.2 och senare uppdateringar som inkluderar val av samiskt tangentbord. Uppdateringen kräver variant 12.4 eller senare av iPhone, iPad och iPod touch för kompatibilitet. Apputvecklaren för tangentbordet är UIT The Arctic University of Norway. Appen finns där appar finns och går att finna genom sökning på Divvun-tastaturer. Korrekturverktyg har även utvecklats för kvänska, norskt bokmål och nynorska. Divvun-gruppen koordinerar samarbete mellan olika organisationer och finansieras av norska Sametinget och Kunnskapsdepartementet, motsvarande Sveriges utbildningsdepartement. Divvun-gruppen utvecklar korrekturverktyg, tangentbord och ordböcker på minoritetsspråk och de samiska språken och vissa funktioner finns tillgängliga för både iOS och Androida-enheter.

Apple uppges fortsatt ha en ambition att tillgängliggöra tangentbord på flera av världens minoritetsspråk. Däremot sker inget samarbete med varken Tromsö universitet eller Divvun-gruppen för att fortsätta utveckla tangentbordet, just nu. Den utveckling som sker drivs genom Divvun-gruppen. Sjur Nørstebø Moshagen som lett gruppen sen start år 2004 tillägger:

- Arbetet med våra egna tangentbordsappar sker oberoende av samarbete med Apple.

LINNEA HUHTA

Sidan uppdaterad 2024-07-04