Artiklar
Föreställningen Stabat mater (2022) baserade sig på Arvo Pärts musik.

Sverigefinska koreografen vill utveckla dansens språk

Dansaren och koreografen Veera Suvalo Grimberg, bosatt och verksam i Göteborg, har en princip: varje dansföreställning kan innehålla tal även på finska, oavsett vem som sitter i publiken. Utifrån flerspråkighet och kroppsspråk trollas nya uttryck fram som passar för alla.

Danskompaniet Spinn sökte nyligen statsbidrag inom det finska förvaltningsområdet för produktionen Att dansa en bok – Tanssia kirja i Göteborg. Men efter att ha fått bidraget insåg Suvalo Grimberg att det inte är så lätt att nå ut till målgruppen: Vilka är egentligen sverigefinnar? Var finns de, och hur kommunicerar man till dem?

Ändå är Suvalo Grimberg ingen ny figur i den göteborgska kulturscenen. Hon har alltid haft som princip att utgå från sina rötter i Finland under de tre decennier som hon varit aktiv i Sverige. Varje uppförande kan vara tvåspråkigt, vare sig det finns publik som förstår finska eller inte.

– I workshopen Tanssia kirja utgår vi från sagoböcker som finns tillgängliga både på finska och svenska. Under 45 minuter tvinnas flerspråkig läsning ihop med kroppsspråk, beskriver hon.

Även den senaste föreställningen var riktad till förskolebarn. Svansen hade premiär i januari. Färgglatt och lekfullt som det alltid hos Spinn.

Suvalo Grimberg föddes i Björneborg, finska Pori, där dansscenen traditionellt har varit livlig och varifrån många professionella dansare skickats ut till världen, som till exempel Tero Saarinen – tack vare Liisa Nojonens berömda dansskola, där även Suvalo Grimberg började som åttaåring.

Suvalo Grimberg kom till Sverige för att utbilda sig i början av 1990-talet. Två gånger hade hon försökt komma in på Teaterhögskolans danslinje i Helsingfors, och nästan klarat det. Men i Sverige hittade hon ett hem.

– Jag upplever Göteborgs dansscen som tolerant och öppen. Det finns utrymme för flera olika röster och uttryck, säger hon.

Sverigefinska dansprofessionella finns inte så många i västra Sverige, men Suvalo Grimberg har samarbetat med Britta Kangas som är uppvuxen med meänkielitalande föräldrar i Tornedalen och bjudit in finländska koreografer och dansare till Sverige på regelbunden basis. Bland dem finns bland andra Tanja Eloranta, Favela Vera Ortiz och Minna Krook.

En ledtanke för Danskompaniet Spinn har varit att utmana tankar kring vad danskonsten är och kan vara. Suvalo Grimberg har bland de första i Norden att arbeta med människor med funktionsvariation, och några av dansarna är funktionsvarierade. Det började med ett projekt i en särskola.

– Jag hade aldrig känt mig lika välkommen som där. Det fastnade på något sätt.

Senare kom hon i kontakt med den brittiska dansgruppen Candoco, där hon hittade sin mentor.

Suvalo Grimberg brukar skapa en produktion ungefär med ett och ett halvt års mellanrum. Just nu låter hon idéer vandra fritt, men en ”avslappnad performans” finns i sikte, i Vara konserthus. ”Relaxed performance” är ett format där man arrangerar en konsert där alla ska känna sig välkomna, utan att behöva vara hemma i finkulturens sociala normer.

– Dans som scenkonst kan upplevas som svår att ta till sig, men varför låter man den inte bara flöda in? undrar Suvalo Grimberg.

– Det finns något primitivt och ärligt i rörelsens språk. Det är ju inte så att man får panik av abstrakt konst man inte förstår.

MAARIT JAAKKOLA

 

Sidan uppdaterad 2024-03-12