Artiklar
Foto privat

Sverigefinsk kulturhistoria i Södertälje i ny bok

Stellan Beckman, själv sverigefinne saknade en bok om sverigefinsk kulturhistoria i Södertälje. I boken ”Det sverigefinska Södertälje” som släpptes i september, lyfter han fram platser som har varit viktiga för den sverigefinska historien i staden.

-Boken är för alla som är intresserade av kulturhistoria och av sverigefinnar. Äldre, yngre och andra och tredje generationens sverigefinnar kan vara intresserade av att läsa och lära sig om Södertäljes sverigefinska arv.

På bokens baksida står texten: ”Vem är sverigefinne, när kom finnarna till Sverige och Södertälje, var kommer de ifrån och var bosatte de sig? är några av de frågor du får svar på i denna bok. Boken berättar om sverigefinnarnas historia i Södertälje från 1500 -talet och fram tills idag.”

Stellan har främst letat platser eller byggnader, som gamla torp och industrifastigheter som kan förknippas med den sverigefinska historien.

-Det var till exempel nytt för mig att sverigefinnar har bott i Södertäljetrakten sedan 1500-talet. Det finns spår av torpare som slog sig ner i Järna under den här tiden.

Södertälje kanal som byggs under 200 år har också den en sverigefinsk koppling eftersom en hel del finländare var med och grävde kanalen. Boken består av två delar, den före andra världskriget och tiden efter och berättar bland annat om den finska arbetskraftsinvandringen, skogsfinnar och finska krigsbarn.

Idag bor det enligt statistiken cirka 11 000 personer med finsk bakgrund i Södertälje, även om inte alla identifierar sig som sverigefinnar. Kommunen ingår i finskt förvaltningsområde och erbjuder en del service på finska, men den sverigefinska närvaron är ändå lite tystare idag, i jämförelse med 1950-talet fram till 2000-talet, menar Stellan.

-1970-1980-talen är storhetstiden för sverigefinnar i Södertälje. Då fanns en stor lokal längst storgatan med bibliotek och restaurang. Där spelades till exempel mycket teater som också spelades utanför Södertälje.

Boken ges ut av Kulturhistoriska föreningen i Södertälje och kan köpas lokalt.

KARIN SKOGLUND

Sidan uppdaterad 2023-12-04