Artiklar
Foto: Karin Skoglund

Sverige får världens första samiska danscenter

I november i år invigs världens första samiska danscenter i Vuollerim utanför Jokkmokk. Initiativtagare Liv Aira, danskonstnär och koreograf från Jokkmokk vill skapa mötesplatsen Jillat som betyder ”att tindra” på samiska.

– Efter min examen fanns ingen självklar plats för mig som kombinerar danskonst och mitt samiska arv, så jag bestämde mig för att skapa den platsen. Jag vill välkomna alla samiska artister till en trygg plats där det är tillåtet att jojka, dansa och sjunga, en plats där vi  kan skapa på våra egna villkor, där konsten är fri och man kan tala sitt modersmål om man vill.

Liv Aira är på plats på årets Folk och Kultur, ett event där kulturutövare, politiken, myndigheter, organisationer och ideella sektorn möts. Hon medverkar i en panel med andra urfolkskonstutövare och ska berätta om den påbörjade resan mot världens första samiska danscenter.

Som barn flyttade Liv fån Jokkmokk till Linköping där hon fick utlopp för sin passion att dansa balett.

– Dans är mitt sätt att uttrycka mig, jag pratade inte så mycket som barn – min röst var genom dansen. Men jag kom till ett samhälle som inte visste att Sápmi existerade, jag kom från en annan planet. Det är en historia som följt med mig och jag har ett kall att berätta om Sápmi.

Under sin dansutbildning i Barcelona beskrev hon sitt folk som ”det osynliga folket”, som också är samma namn på hennes danskompani idag. Hennes lärare föreslog då: varför inte göra det osynliga synligt? Och det har hon gjort sedan dess.

–Sápmi har varit ett tema i allt jag har skapat – jag är inspirerad av naturen, våra åtta årstider och av renskötseln.

När Liv sökte upp Jokkmokks kommun för att presentera sin idé om ett danscenter var hon nervös och beredd på argumentation. Istället lovordade de hennes initiativ och föreslog att danskompaniet kunde hålla till ett lysrörsbeklätt rum för sina repetitioner. Liv frågade försiktigt om det inte fanns något större, ”en värdig byggnad för samisk scenkonst” och jo, det fanns faktiskt ett tomt museum med utsikt över Luleälven i Vuollerim utanför Jokkmokk.

Liv tar med publiken på Folk och kultur på en digital rundvisning av det nya danscentret.

I stora rummet ska det läggas nytt golv och riggas för cirkus, en lite teater i rummet bredvid ska ha filmvisningar, på övervåningen ska det finns plats för duodji, samiskt hantverk och en utescen ska byggas.

–Vi kommer att ha en avancerad livestreamingutrustning så att artister själva kan filma sina verk som vi också kommer att arkivera. Vi blir världens första samiska scenkonstarkiv. Nu kommer vi att kunna filma och arkivera på våra egna villkor, säger Liv som berättar att hennes senast besökta arkiv var rasbiologiska institutets arkiv i Uppsala.

Kulturbryggan har beviljat 3,6 miljoner kronor för etableringen det nya av danscentret och Liv Aira blir rörd när hon berättar det.

–Jag och andra samiska dansare vet inte riktigt än vad samisk dans är – vi utforskar detta tillsammans. Men för mig känns det omöjligt att vi samer aldrig skulle ha dansat i historien, vi som ständigt är i rörelse. Kanske var dansen förr mer andlig och rituell.

KARIN SKOGLUND

 

Samiskt danscenter invigs den 16 november.

Följ danskompaniet Invisible people, contemporary dance company och Samiskt danscenter här: https://sv.invisiblepeople.se/

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad 2024-02-28