Artiklar
Regissören och teaterchefen Malou Zilliacus. Foto: Petra Kahn Nord.

Scenkonst för de allra minsta på UusiTeatteri

UusiTeatteri, en tvåspråkig sverigefinländsk teater som skapar scenkonst för barn och unga, lyfter nu ridån för "VAU VAU" - en interaktiv upplevelse skräddarsydd för de allra minsta. Teatern har sedan starten 2002 skapat många föreställningar för barn och unga men detta är deras första satsning för de allra minsta.

På UusiTeatteri i Stockholm pågår febril aktivitet för att anpassa scen och foajé för besökare i åldern 0 – 24 månader. Den 9 april har bebisföreställningen VAU VAU premiär. Regissören och teaterchefen Malou Zilliacus, producent Camilla Allgulander och scenograf Linn Henriksson Strååt strålar av entusiasm inför det nya projektet. Det är mycket att tänka på inför premiären, som att barnsäkra teatern och att släppa prestige och kontroll när man ska erbjuda en föreställning för små barn.

-Barn döljer inte vad de känner, de kan plötsligt utbrista att de har tråkigt, vill gå hem eller börja gråta, det är något vi utsätter oss för, men något vi välkomnar när vi skapar en föreställning för de allra minsta.

Teaterteamet hoppas att alla besökare ska känna att de kan komma precis som de är.

-Man kan komma på sina egna villkor, kanske har man just bråkat? Kanske är man nyvaken och har mjölkfläckar på kläderna? Kanske har man inte hunnit tvätta håret? Allt är ok, säger Malou och skrattar.

VAU VAU, berättar producent Camilla Allgulander, ska vara mer än bara en föreställning – det är en fri zon där barnets uttryck står i centrum.

Idén om VAU VAU kommer från regissörens egen längtan: att kunna ta med sig barnen för att uppleva scenkonst utan krav på att de ska vara tysta och kunna uppföra sig väl.

-I vår föreställning utgår vi ifrån barnens villkor, vill de inte titta på det vi visar är det helt ok, det finns inget krav på fokus på en särskild sak. I stället kommer skådespelare att gå runt bland barnen och försöka väcka intresse. Är barnen intresserade så är det kul, om inte så är det också ok.

Skådespelaren Maruska Verona och barnet heter Klas i föreställningen Vau Vau. Foto: Uusi Teatteri.

Föreställningsnamnet VAU VAU är en ordlek och betyder i sig själv inget men ordet ”vauva” betyder bebis på finska och teaterteamet berättar att de har börjat säga “Vau!” istället för ”Wow!”, eftersom orden låter så lika.

Uppsättningen är tvåspråkig, på både svenska och finska, och kan förstås av alla och innehåller melodiska inslag och ordlekar. Exempelvis leker skådespelarna med orden ”rumpa” och ”peppu” (rumpa på finska) som båda har starka p:n i sig.

Tanken är att det inte ska finnas en sådan tydlig uppdelning mellan scen och salong. Barn och deras medföljande vuxna kommer att sitta på en stor mjuk matta, skådespelarna kommer att gå omkring på mattan så att salong och scen blir ett. Uppsättningen är interaktiv med olika ljud- och ljusinstallationer som ska fånga barnens uppmärksamhet.

Teamet bakom bebisuppsättningen berättar att barnen kommer att kunna låta, röra på sig och utforska scenen under de 30 minuter föreställningen pågår.

Man har haft referensföreställningar under hela skapandeprocessen. Barn och deras närstående vuxna har fått delta och skådespelarna Vivi Laakko, Maruska Verona & Linnea Jansson och regissören Malou Zilliacus har testat sig fram för att se vad som fungerar och inte. Malou berättar att de under processen landade i att VAU VAU skulle handla om ”vad som är vad och vem som är jag”.

-Barn i denna ålder upptäcker att de har en kropp och att den kan röra sig i rummet. De blir medvetna om att de har en hand, att de kan greppa med handen och kanske att någon annan också har en hand. Vi har utgått ifrån detta när vi skapat VAU VAU.

I slutet av varje föreställning kommer skådespelarna att rulla ut spännande bollar och avtäcka en spegeldamm på golvet. Tanken är att barnen kan stanna kvar och leka och utforska en stund även efter att föreställningen är slut.

-Vi måste vara noga med desinfektering efter varje uppsättning, säger Malou och skattar, det kommer mycket dregel när barnen undersöker saker.

En stund innan och efter bebisföreställningen kan publiken samlas i teaterns foajé. Det kommer erbjudas en hörna med mjuka madrasser att krypa runt på, stolar för att mata barnen och amningskuddar till gästerna. Man vill skapa en otvungen och vänlig atmosfär.

-Det kan kännas väldigt skört att bli förälder, man kan vara osäker på om man gör rätt eller fel i interaktionen med sitt barn. Vi vill skapa en atmosfär där allt är tillåtet och vänligt så man kan komma som man är, säger Malou.

VAU VAU kommer att visas flera dagar i veckan, två gånger/dag under våren 2024. Information och biljettköp kan man få på UusiTeatteris hemsida.

-Vi riktar oss både till allmänheten och till förskolor. Vi hoppas att föreställningen når ut till alla, vi vet att det inte finns så mycket scenkonst för de allra minsta, säger Camilla.

Förhoppningen är att VAU VAU därefter åker ut på turné i staden och regionen, till exempel till förskolor och öppna förskolor.

PETRA KAHN NORD

 

Sidan uppdaterad 2024-04-18