Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Språkrevitalisering

Principen är ett språk- en lärare

[Språkrevitalisering] I Finland har finsktalande elever badat i svenska språket i drygt 30 år. Språkbad är ett program för inlärning av ett extra språk samtidigt som eleverna lär sig andra ämneskunskaper. 
Mikaela Rohdin och Noëmi Lichtenstein

Språkcentrum Jiddisch är igång

[Språkrevitalisering] Under 2022 har Institutet för språk och folkminnen (Isof) i uppdrag att etablera nationella språkcentrum för de nationella minoritetsspråken jiddisch, finska, meänkieli och romska. På språkcentrum ...

Våra nycklar är våra nätverk

[Språkrevitalisering] Trots att pandemin försenat arbetet med Polarbibblo så sker i sommar en mini-lansering av det nya på webbplatsen, riktat till språkarbetare och föräldragrupper.
Illustration: SO-rummet

Sök bidrag för film!

[Minoritetspolitik] Nu kan du söka stöd för filmvisning och filmkurser på de nationella minoritetsspråken.

Ny bok om revitalisering och urfolk

[Samer] Åsa Virdi Kroik, forskare och författare, har tillsammans med flera kollegor och skribenter från bland annat Japan och Australien skrivit en bok om revitalisering av språk och kultur. 

Uppsalaforskare vill dokumentera hotade språk

[Språkrevitalisering] En nybildad grupp med forskare vid Uppsala universitet vill dokumentera språk som riskerar att dö ut. - Varje språk är unikt och varje språk är värt att dokumentera och bevara.  

Minoritetsspråkpriset 2019 utdelat

[Språkrevitalisering] Irén Horvatne och Teresa Kwiatkowski fick Minoritetsspråkspriset 2019 för sitt engagemang och enträgna arbete med att stärka romska ungdomar i deras språk och sin identitet.  
Gabriel Södergran, Richard Eklund och Cecilia Lindqvist. Foto: Karin Skoglund

Tandeminlärning kan användas för alla språk

[Språkrevitalisering] Tänk att kunna lära sig ett språk genom en kompis som har ett annat modersmål och lära ut sitt eget modersmål till kompisen. Det kallas tandeminlärning.

Stöd till film för barn och unga

[Språkrevitalisering] Svenska Filminstitutet fördelar stöd till kommunalt finansierad verksamhet, i skolan och på fritiden, med syftet att ge barn och ungdomar möjlighet till kvalitativa filmupplevelser.

New amigos - ett samiskt onlinespel

[Språkrevitalisering] Samiskt språkcentrum har lanserat ett samiskt onlinespel i samarbete med New Amigos. New Amigos är ett spel för alla samiska varieteter med godkänd ortografi i Sverige.

Isof föreslår två nya språkcentrum

[Språkrevitalisering]  Institutet för språk och folkminnen (Isof) föreslår i en rapport att två nya språkcentrum ska inrättas, ett för finska i Uppsala och ett för meänkieli som placeras i Kiruna och Övertorneå.