Artiklar

Hyllat popband ger spelning på skolan i Pajala

Det hyllade popbandet The Magnettes startar på lördag startar ännu en utlandsturné följt av debutskivsläpp och festivalspelningar runt om i Sverige. Men först ger gruppen en spelning på skolan i Pajala.

2007 utsåg de då 14-åriga pajalaborna Sanna Kalla och Rebecka Svarvare Digervall Kulturskolan i byn till sitt andra hem. Här sjunger de, här hänger de. Och härifrån ”sparkas de ut” av sina lärare, tillika musikaliska förebilder. Till en början ut i centralkapprummet, så småningom till det första offentliga giget i byns kafé.

2017 har duon har blivit trion The Magnettes (inklusive Tomas Bäcklind-Thuneström). De har arbetat till sig ett skivkontrakt med ett amerikanskt bolag, turnerar framgångsrikt i Europa och USA, släpper singlar som hyllas av såväl publik som av tongivande kultur- och nöjesmedier. Och nu i juni släpper de debutalbumet Ugly Youth.
- Plattan handlar om att hitta sin identitet och plats i världen, även när en känner sig udda, berättar Rebecka Svarvare Digervall på artistbokningsbolaget Blixten&Co:s hemsida.

På lördag spelar de i irländska Dublin och resten av juni i bland annat Los Angeles, San Fransisco, Edmonton, Chicago – och det som kallats världens största musikfestival, Summerfest i Milwaukee. Men först ger de en spelning på hemmaplan för Pajala kommuns 6-9-elever. I centralkapprummet i Centralskolan i Pajala. En torsdag, mellan lunch och håltimme.

Massmedia välkomnas också till showen/konserten: Torsdagen den 1 juni, i hjärtat av Centralskolan i Pajala. Konserten startar kl. 12.30, med avbrott för samtal med bandet. Efteråt blir det fika, beräknad sluttid är omkring 14.00.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2017-06-01