Artiklar

Håbo planterar rödbjörk som hyllning till Finland

Sedan några sköna majdagar tillbaka kan invånarna i Håbo kommun glädjas åt ett helt nytt inslag i kommunens trädbestånd. En gänglig finsk rödbjörk har rotat sig i myllan invid Dalvägen i Bålsta. Rödbjörken är det enda trädet i sitt slag i Håbo kommun.

När frågan väcktes om hur Håbo kommun skulle kunna uppmärksamma Finland som 100-årsjubilerar som självständig nation i år kom idén om den finska rödbjörken upp.
– Rödbjörken är en mutation med blad som inledningsvis är gröna vid lövsprickningen men som byter färg till blodröda blad, berättar gatu- och parkchef Ulla Lindroth Andersson i ett pressmeddelande.

När idén presenterades för den finska samrådsgruppen tidigare i år var entusiasmen stor.
– Sverigefinnarna i gruppen ser fram emot det finska inslaget i Håbos gatubild, berättar Risto Hurskainen, verksamhetsutvecklare för den finska verksamheten i Håbo kommun.

Gatu- och parkenheten anlägger samtidigt en liten park på Dalvägen med parkbänk och planteringar av perenner och buskar.

I sitt invigningstal den 16 maj lyfte kommunalrådet Carina Lund de många sverigefinnarna i Håbo kommun.
– Några av våra 3600 sverigefinnar i Håbo har nått en aktningsvärd ålder på 80 år eller mer, sade Carina Lund. De har ett långt arbetsliv bakom sig. De har bidragit till att bygga det svenska välfärdssamhället, med sina händer, med sin kompetens och sitt engagemang.

Hon underströk även den yngre generationens – och särskilt småbarnsföräldrarnas – utmaningar inför framtiden.
– Det finns också spädbarn bland våra 3600 sverigefinska invånare i Håbo, konstaterade Carina Lund. Mitt under vardagsbestyren, blöjbyten och vaggsånger, ska barnets föräldrar nu bestämma sig för: ska vi lära vårt barn finska språket också, förutom svenska? Det är ett självständigt, noga övervägt beslut som föräldrarna har att fatta.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2018-11-14