Artiklar

”Georg Riedels Jiddischland” nominerad till årets barnmusik

Den uppmärksammade sångboken och skivorna ”Georg Riedels Jiddischland” (Dos Nisele Musics) har nominerats till Manifestgalan i kategorin årets barnmusik.

Manifest är musikpriset som uppmärksammar och premierar artister och inspelningar utgivna av oberoende skivbolag, och är årets stora händelse i indiemusiksverige.

- Det betyder såklart väldigt mycket för oss. Manifest är ett av Sveriges finaste musikpriser för oberoende skivbolag och detta är Dos Nisele Musics första skiva. Att vi är nominerade i kategorin årets bästa barnmusik känns stort eftersom det är just barnen som står i centrum i "Georg Riedels Jiddischland". Hela tanken med projektet är att locka in en ny generation barn in i jiddischvärlden genom Georgs fantastiska musik, säger Sarah Schulman, förläggare och jiddischist.

Både sångboken och musiken har fått ett varmt mottagande av recensenter och läsare.

- Det finaste har varit när våra läsare skickar oss videofilmer från när de själva spelar sångerna ur boken vid sitt piano eller med gitarren. Att våra sånger spelas och sjungs och blir en självklar del av vår gemensamma visskatt är det vi vill åstadkomma med projektet. 

Bortsett från nomineringen ser Sarah Schulman att jiddischkulturen verkligen tas på allvar nu.

- Jag tycker att det har varit på gång under de senaste åren. Vi är flera jiddischaktörer som bidrar till att sprida och främja jiddischkultur som en bredare allmänhet får tillgång till. Nomineringen är ett bevis för att vi bidrar till svensk kultur och att det vi gör håller hög kvalitet. 

Flera spännande projekt är dessutom på gång.

- Nya fantastiska barnböcker på jiddisch kommer under året och så kikar vi på att sätta upp en ny barnteater på jiddisch. Dessutom jobbar vi på en riktigt fin antologi som kommer lagom till nästa år när judiskt liv i Sverige firar 250 år.

Fotnot: En jurygrupp inom SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter) med närmare 150 personer har lyssnat igenom och bedömt sammanlagt 496 albumproduktioner och 145 musikvideos. Juryns medlemmar består av journalister, arrangörer och andra personer som på olika sätt är verksamma i musikbranschen. Galan hålls den 7 mars i Norrköping.

JOHN GRADOWSKI

 

Sidan uppdaterad 2024-02-28