Artiklar

Författarförening bildades på Meänkieli-dagen

En ny organisation som ska främja skrivande på meänkieli bildades i går på Meänkieli-dagen. På dagen 30 år sedan meänkieli proklamerades som ett eget språk.

Föreningen heter Kexi – meän kirjailiat. Meänkieli författarförening.
- Tiden är mogen, konstaterar författaren Bengt Pohjanen.

Det gjordes ett försök för 20 år sedan. En arbetsgrupp bildades som fick i uppdrag att skapa ett samlande forum för författare, dramatiker, översättare med flera som skriver på meänkieli.

Men det var för tidigt, berättar författaren Bengt Pohjanen:
- Vi lyckades inte få igång det praktiska arbetet, trots att vi sedan början av 80-talet hade pratat om ett stärkande och inspirerande forum för dem som skrev på meänkieli. Men när föreningen Meänmaa förra året firade Meänkielidagen bestämde vi att göra ett nytt försök och nu gick det vägen. Vi har fått ihop en styrelse och tagit fram ett förslag på stadga. Tiden är mogen. Det har skett en utveckling, folk är medvetna på ett annat sätt.

I måndags var det på dagen 30 år sedan meänkieli proklamerades som ett eget språk. Detta under högtidliga former i Pajala.
- Jag har aldrig glömt professor Henning Johanssons ord i kyrkan; nu är meänkieli ett eget språk bland alla andra. Det proklamerades med ett fyrverkeri utanför kyrkan. Det var stort, minns Pohjanen.

En budkavle skickades ut och de undertecknade ville aktivt stödja den tornedalska kulturen; ”vårt språk, ortnamn på vårt språk, undervisning om oss i skolan, vetenskap och konst från oss och utveckling för vår region”.
- Då tänkte jag; är det här riktigt klokt? Är det realistiskt, kan vi lyckas? Och det fanns inga pengar, tack och lov, skrattar Pohjanen men understryker att dagen var en viktig dag. Det var ”nu kör vi”. Då sattes det praktiska arbetet med skriftspråket igång och bland annat bildades Meän akadeemi.

Budskapet i budkavlen har i mångt och mycket besannats, tack vare idogt arbete inom många domäner och nivåer i samhället. En viktig milstolpe var statens officiella erkännande av Sveriges fem nationella minoriteter och minoritetsspråk, däribland tornedalingar och meänkieli, 1999.   

Sedan några år tillbaka firar föreningen Meänmaa det tornedalska språket och kulturen fyra gånger per år i form av olika kulturarrangemang. Meänkielidagen den 27 februari är en.

I tisdags firades Meänkieli-dagen 30 år i Pajala. Meänmaa, Pajala kommun och Tornedalsteatern bjöd på ett offentligt kulturprogram i Kyrkans hus och i Pajala kyrka. Här delgav bland andra Erik Kuoksu sina tankar om det kommande arbetet med kulturtidskriften Meänmaa. Erik är en av fyra personer som förbereder sig för att ta över redaktörskapet för tidskriften.

I samband med firandet bildades så Kexi – meän kirjailiat, på svenska Meänkieli författarförening. En organisation som primärt ska finnas till för meänkielispråkiga författare. Men öppen för den som vill vara med och stärka minoritetslitteraturen, berättar Pohjanen.
- En formell organisation öppnar möjligheter, exempelvis att nominera till Nordiska rådets litteraturpris, att representera författare i olika litterära sammanhang, att ordna samarbeten mellan översättare så att vår litteratur kommer ut, att ordna skrivarcirklar. Det handlar om att aktivera och skapa delaktighet. 

Han säger vidare:

- Så småningom skulle det kunna bli ett författar/översättarcenter, likt det samerna har. Inte nödvändigtvis i form av ett institut, utan som en kraft som stärker litteraturen hos oss. I andra länder ser man ofta spår efter litterära personer i de offentliga miljöerna, men inte ännu i Tornedalen. Det kunde man verka för, funderar Pohjanen.

REGINA VERÄJÄ

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad 2021-03-02