Artiklar

Nytt nummer av Drabbrikan

Frantzwagner-sällskapet har gett ut Drabbrikan sedan december 2016, med ett nummer per kvartal. Nu finns ett nytt nummer tillgängligt.

Drabbrikan betyder tidningen på svensk romani.


Återigen är det tid för ett nytt nummer av Drabbrikan, som finns för nedladdning på  www.drabbrikan.se. 
 
I detta nummer publiceras talmanus och urklipp från fem föredrag som hölls vid minnesdagen - 100 år i rasbiologiska institutets skugga, den 17 februari. En minnesdag som arrangerades digitalt av Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism (Cemfor) vid Uppsala universitet. Samtliga här publicerade föredrag hade fokus på de resande och konsekvenserna från rasbiologin ur ett resande-perspektiv.
 
Föredragen hölls av Jon Pettersson, Robert Brisenstam, Arvid Bergman, Sandra Englund och Maria Bogeblad.
 
Arvid Bergman fortsätter att skriva utifrån sin forskning. Denna gång om en insamling av uppgifter om kyrkskrivna ”tattare” och ”zigenare” som gjordes år 1922 och om resande representation på några av landets museer.
 
Hans Gyllenbäck-Berg har skrivit en krönika om gamla tiders resor med häst och vagn, och återger en gammal berättelse om en händelse som utspelade sig på en sådan resa.
 
Jon Pettersson tar en titt på ett par ordlistor med rubriken ”Kåksnack”. Har innehållet något med romani att göra?
 
Sebastian Casinge skriver om vidskepelse och häktmakarspråk i början av 1700-talet.
 
De resande, resandefolket eller den resanderomska gruppen utgjorde fram till runt 1960-talet cirka 95 procent av landets samtida romska population, eller av de som i dag ingår i minoriteten romer.

Frantzwagner-sällskapet stiftades 2013 av personer. Hittills har sällskapet gett ut tre publikationer på svensk romani, som finns för gratis nedladdning via iTunes store som e-böcker eller från vår hemsida i pdf-format. Här hittar du den!

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2022-06-29