Artiklar
Skrämklipp från SVT Play

Dokumentärserie på SVT Play om "Kvinnorna som förändrade historien"

Dokumentärserien handlar om nio kvinnor som på olika sätt satt avtryck på historien. Många av dem har gjort viktiga saker som med tiden har glömts bort - omedvetet, eller medvetet.

Några av kvinnorna i serien är:

Lina Hjort:

Lina Hjort föddes i en enkel trästuga i Tornedalen vid förra sekelskiftet, och bestämde sig redan som barn för att en dag bo i ett hus. Men för att det skulle bli av fick hon bygga dem själv. På tvärs mot rådande normer, trots omgivningens hån och ifrågasättande, kom hon inte bara att konstruera ett av Kirunas mest kända hus, utan också att bli en centralgestalt i kultur- och rösträttsrörelsen.

Ester Pietula:

Ester Pietula var barnmorskan som i en tid före en utbyggd läkarvård tog mödravården till de mest avlägsna delarna av Tornedalen. Om så krävdes tog hon skidorna över stora avstånd mitt i vintern för att finnas vid de födande kvinnornas sida.

Sara Wacklin:

Utan Sara Wacklin inget Nobelpris till Selma Lagerlöf. Ett djärvt påstående, men faktum är att den österbottniska läraren och författaren Sara Wacklin som gick emot strömmen och skapade förutsättningar för kvinnor att utbilda sig, och kan också genom det egna författarskapet ha spelat en avgörande roll som inspiration för Gösta Berlings saga.

Kaisa Vilhunen:

Hade det inte varit för Kaisa Vilhuinen hade mycket av kunskaperna om den skogsfinska kulturen i Sverige riskerat att falla i glömska. I en tid då moderniteten svepte undan mycket av gammal livsföring, var Kaisa en av få som förvaltade kunskaperna om både språk, traditioner och besvärjelser, inte minst.

Karin Stenberg:

Vid sju års ålder hörde Karin Stenberg två kvinnor prata oroat om framtiden för skogssamerna, och bestämde sig där och då för att skaffa en utbildning och jobba för den skogssamiska frågan. Med de flesta omständigheter emot sig, kom hon under sin levnad att skriva en central kampskrift, engagera rikspolitiker, rädda Lappstaden i Arvidsjaur - och ta emot kungligt besök.

Aina Jonsson:

För Aina Jonsson var renskötseln helt central. Men hon kombinerade skickligheten och kunskaperna i renskogen med att också driva frågor om renskötseln i styrelserummen. För en hel generation visade hon att det var möjligt och viktigt att både verka och påverka.

Nadja Taikon

Under flera decennier var Rinkeby synonymt med Nadja Taikon. Det mesta som hände på orten var Nadja inblandad i. Hennes syförening samlade kvinnor från alla tänkbara grupper och gav dem en egen plats. Hon byggde broar mellan nyanlända och myndighetssverige. Genom att aldrig vika för utmaningar visade hon alla - oavsett vem du var eller kom ifrån - vad som faktiskt är möjligt.

Här kan du se serien:

Kvinnorna som förändrade historien | SVT Play

KARIN SKOGLUND

Sidan uppdaterad 2024-04-10