Kalendarium - Evenemang

2024-05-22

Ljudvandring om resandes historia i Stockholm

Gamla stan, Stockholm (startplats på biljetten)
18:00-20:00

Releasefest: Följ med på en digitalt guidad stadsvandring med berättelser om en för många okänd folkgrupp.

Vi startar i Gamla stan vid Börshuset på Stortorget. Sedan går vi tillsammans ljudvandringen som tar oss runt i Gamla stan och city. Vandringen avslutas med musik och festlig invigningsskål på Riddarholmen. Sebastian Casinge, manusförfattare och skribent, verksam i resandeorganisationen Frantzwagner Sällskapet, kommenterar under turen.

I ljudvandringen får du möta personer som har levt och verkat i Stockholm. Du får inblick i händelser och se platser som du kanske vid en första anblick associerar till annat.

Folkgruppen resande ingår idag i den nationella minoriteten romer. Trots att gruppen har en lång historia i Stockholm och Sverige är kunskapen om dem och deras betydelse i allmänhet låg.

 
Resande har varit verksamma som soldater vid Svea livgarde, handlat med glas från Kungsholms bruk, porslin från Mariebergs porslinsfabrik, samlat lump åt pappersbruken och kastrerat hästar vid hovstallet.
 
Samtidigt har Stockholm varit centrum för statens tvångsåtgärder mot gruppen. På 1700-talet deporterades så kallade tattare till svenska Pommern med fartyg. I Stockholm låg även stora fängelser som blev en del av många resandes tillvaro under 1800-talet. I sådana miljöer spreds efterhand ord på resanderomani till Stockholmsslangen.
 
Ljudvandringen är en smyglansering av Stadsmuseets nya plattform Historiska vandringar.