Artiklar
Foto. John Gradowski

Barnens judiska sångbok – identitet genom sång

Välkommen till den judiska sångskatten – en värld av glädje, sång och gemenskap – såsom den återges i Barnens judiska sångbok (Hillelförlaget). En bok som vill bidra till att sångerna förs vidare från generation till generation för att skapa en stark och positiv judisk identitet hos kommande generationer. Boken vill också dela sångskatten med andra i Sverige.

- Barnens judiska sångbok fyller ett tomrum i svensk utgivning på samma sätt som Barnens judiska år gjorde, säger Malin Norrby, förläggare vid Hillelförlaget.

Den kan också bidra till inkludering. Mirjam Charas, som kom med bokidén till Hillelförlaget, nämner de barn ute i landet som bor långt bort från en synagoga och som inte tillbringat sina somrar på judiska kolonier. När dessa barn kommer in i judiska sammanhang för första gången kan de känna sig utanför, då de inte känner till några judiska sånger.

Boken speglar det judiska året genom sång och väcker intresset för såväl chassidisk (judisk ”väckelserörelse”) som sefardisk (judar av spansk-judisk härkomst) kultur. De stora högtidernas sånger finns med i urval liksom vaggvisor och födelsedagssånger. Sångboken, som är rikt illustrerad, har alla sånger notsatta och den innehåller förklarande kapitelinledningar och faktarutor. Här finns sånger på flera olika språk: jiddisch, hebreiska, ladino och svenska, och olika melodier som är kännetecknande för judar från hela världen.

– Alla dessa finns i Sverige idag. Detta speglar tillsammans Hillelförlagets ledord för barnböckerna: judiskt liv, judisk glädje och judisk mångfald. 

Den primära målgruppen för Hillelförlagets barnboksutgivning är och kommer alltid att vara judiska barn och deras familjer. Förlaget vill med utgivningen bidra till ett framtida starkt judiskt liv i Sverige genom att barnböcker kan vara en av byggstenarna i en grund för det. 

– Det utesluter inte att vi blir glada om andra också läser och tycker om våra böcker. Folkbiblioteken köper dem, men även andra intresserade. Jag tror att det finns något positivt i att andra barn och vuxna får ta del av judisk kultur och ser bredden och glädjen i den. Både högtider, som i Barnens judiska år, och sång kan vara brobyggare barn emellan.

Tillkomsten av Barnens judiska sångbok är ett sant lagarbete. Violinisten och musikläraren Mirjam Charas Östergren och hennes man pianisten och organisten Martin Östergren kom med bokidén, som passade väl in i Hillelförlagets vision om en skattkammarserie. Illustratören och metodutvecklaren Nakima Ackerhans Schreiber har varit i högsta grad delaktig i produktionen, så att den blev som en ”tvåa” i en tänkt serie.

– Jag drömmer om en hel svensk-judisk skattkammarserie. Jag säger inte mer just nu, men det finns planer på åtminstone en eller två skattkammarböcker till! 

– Det är också roligt att alla, oavsett om de köper eller lånar boken, kan lyssna på melodierna genom vårt samarbete med Resursbiblioteket för jiddisch och judisk kultur som lagt ljudfilerna fritt tillgängliga via hemsidan. En vän skrev till mig på Facebook att dessa melodier väckte så många minnen hos henne. Det hoppas vi också på – att minnen väcks hos oss alla lyssnare som inte längre är barn.

FOTNOT: Här kan man lyssna på sångerna som finns i boken: https://rbjj.se/barnens-judiska-sangbok/ En QR-kod i boken leder direkt till sångerna.
 

JOHN GRADOWSKI

Sidan uppdaterad 2024-03-21