
Rantaparttituuri - en randig sångcykel
Musiken är skriven av Carina Henriksson och texterna av Carina Henriksson själv samt poeten Mona Mörtlund, författaren Bengt Pohjanen och konstnären Sture Berglund. Premiären gick av stapeln den 18 augusti i den ortodoxa kyrkan Sirillus i Överkalix.
Ett mindre, men internationellt, sällskap var på plats när urpremiären gick av stapeln. I publiken fanns ett par från Rumäninen, en person från Österbotten och minoritet.se.
Föreställningen i sin helhet består av tio tonsatta låtar med älven som röd tråd genom tematiken som också genomgående håller sig naturnära där både uttryck för kärlek och hav svallar i en oändlig lust. Sångerna förhåller sig till varandra på ett sätt som framhäver en dramaturgisk kurva där bestämdhet och sorg växlas upp mot en dundrande glad melodi om vartannat.
-Denna låt blev precis klar och skickades från översättning igår, berättar Carina Henriksson som finstämmigt även kalibrerat mellanpratet poetiskt mellan låtarna.
Det är högt till tak i kyrkan och i det allmänna utrymme som sällskapet sitter i, intill kyrkan, och musiken väller över varenda millimeter från golv till tak. Efter konserten uppstår ett fikamingel, bokförsäljning och tankeutbyte mellan kreativa och genuint nyfikna. Carina berättar om skapandeprocessen,
-Den ser olika ut nästan varje gång, ibland får man tvinga fram en text medan andra texter bara dyker upp.
I samband med Rantaparttituuri spelar BugariKvintetten som består av österbottniska Görel Särs på Dragspel, Göran Fröberg på Flöjt, Dag Lindberg på Gitarr, Stefan Viklund på Bas och Lars Paulin på trummor. Alla musiker är nu boende i Luleåområdet, men med olika startsträckor till det nuvarande boendet norröver.
-Får vi ett extranummer, vad säger ni? Utropar sångerskan Carina och fem spelglada musiker sätter igång per omgående.
Opera Vildmark och GlesbygdsDivan står för produktionen och Bengt och Monika Pohjanen är arrangörer och värdar på urpremiären i Överkalix. De bistår med ett varmt välkomnande och fångar upp alla deltagande gäster direkt vid ankomst. I kyrkans tak och runt omkring, nästan överallt, finns detaljerade, färgrika och därigenom varmt levande ikoner av religiösa figurer och händelser. De flesta, om inte alla, skapade av Monika Pohjanen. Ett konstnärskap, som av väggarna berättat, även innehåller skarpa miljöskildringar som inrymmer både älv och skog. Det finansiella stödet för sångcykeln erhålles av Kulturrådet, Region Norrbotten, Sparbanken Nord, Stiftelsen Greta / Polarbröd AB och Helge Ax:son Johnsons Stiftelse i samarbete med Piteå Museum, Sirillus, Norrbottens museum, Lainio Hembygdsgille.
Sångcykelns material är anpassat för inlärning på olika sätt och Carina Henriksson berättar att,
-Sångerna; notbilden samt inspelningar kommer att finns tillgängliga på båda språken, för att underlätta vid instudering av sångerna, obeaktat om du är proffs, sångglad amatör, nysvensk som vill närma dig svenska språket i ord och ton, eller om du letar repertoar på en av våra minoritetsspråk; meänkieli och behöver stöd i uttal och hjälp med instudering.
Sångcykeln kan framföras på randat språk, “randig”, där meänkieli och svenska används omvartannat alternativt bara på svenska eller meänkieli.
Efter urpremiären i Överkalix fortsätter turnén i Lainio och piteå för att avslutas i Luleå den 9 september på Norrbottensmuseum. Det kommer också vara möjligt att boka sångcykeln i två olika uppföranden, med sång och BugariKvintetten på sex personer eller sång och musiker på två personer.
LINNEA HUHTA