Artiklar
Foto: Linnea Huhta

Många firade Meän flaku päivä i Övertorneå

Föreningen Meänmaa anordnade högtidligt firande av tornedalingarnas dag, Meänmaa päivä tillika Meän flakupäivä - i Övertorneå.

Tornedalingarnas dag firades högtidligt i samband med Matarengi marknad i Övertorneå. Firandet startade traditionsenligt vid Tornedalens Folkhögskola och fortsatte sedan till Matarengi marknadsområdet där aktiviteter skedde omkring och på scenen, dagen till ära.

Meän flaku hissades faktiskt också två gånger under förmiddagen. En andra gång vid Röda Kvarn på Matarengi marknads område. Bakom Föreningen Meänmaas tält hörs en tydligt enad stämma, flaggan fästs i toppen på flaggstången och melodin som ljuder i luften är bekant men något är annorlunda.

- Bengt Pohjanen har översatt Tornedalssången av William Snell, till meänkieli. Det är den vi sjöng, säger en av de deltagande.

När flaggan är hissad fortsätter ekipaget med att sjunga "Väylä oon aina ollu", som betyder Älven har alltid funnits. Alla marknadsdeltagare bjöds sedan på program från marknadsscenen.

Carina Henriksson, Glesbygdsdivan, sjöng ljuvliga sånger på både svenska men mest på meänkieli tillsammans med Roger Norén på piano. Tre sånger varvat med tal av författaren och översättaren Bengt Pohjanen som en gång anordnade även det första firandet i tornedalingarna, kvänerna och lantalaisernas(lantalaisets) historia.

Programmet räckte från morgon till eftermiddag och i en fullsatt Röda Kvarn framfördes Lauluja Matojärveltä/ Sånger från Matojärvi av Glesbygdsdivan sopranen Carina Henriksson och tenoren Ulric Björklund.

- 15 juli är en viktig dag, både tornedalingarnas dag och Tornedalen Pride Övertorneå. Det är en viktig dag för mig för jag tillhör båda minoriteterna, säger Klara Pasma i sitt framförande som var en del av Tornedalen Pride Övertorneås program av RFSL och ABF tillsammans med Övertorneå kommun.

Meän flaku päivä vilade kort och gott över hela 15 juli i Övertorneå medan flaggan fick vaja i vind, regn, varmt solsken och även åskväder.

Kerstin Salomonsson är ordförande för föreningen Meänmaa och fick besök av Gunnar Lassinantti i marknadstältet. Även han är engagerad i Tornedalen, tornedalingar, lantalaiset och kväner, även om boendet är bortom byn sen en tid tillbaka - som för många andra tornedalingar. 

Gunnars pappa var riksdagsledamoten Ragnar Lassinantti som bland annat skrev en motion och skrivelse för att få förbudet mot finska att upphöra på 1950-talet. Kerstin och Gunnar tillbringade stora delar av högtidsdagen med att prata om angelägenheter kring tornedalingar, lantalaiset och kväner. De ordades också med nya och gamla medlemmar till föreningen. 

En dokumentärfilms fotograf följde firandet hela dagen. Fotografen följer bland andra Carina Henriksson. Mer information om dokumentären kommer i framtiden.

LINNEA HUHTA

 

 

Sidan uppdaterad 2023-07-20