Artiklar
Foto: Sonja och Senta. De två döttrarna till Heinrich och Amalia Birkenfelder. Fotot togs i Radom Ghetto. Archiv Dokumentations- und Kulturzentrum Deutscher Sinti und Roma CC-BY-NC-ND

Minnesdagen för folkmordet på romer

Idag den 2 augusti hedrar vi alla de romer som mördades under Förintelsen. 

Natten mellan 2 och 3 augusti 1944 avrättades omkring 4300 romska fångar i det nazityska koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau. SS-män slår in dörrarna till barackerna i det romska lägret i Auschwitz-Birkenau. Under en natt töms lägret på 4300 män, kvinnor och barn, och när dagen gryr den 3 augusti ligger lägret öde, utraderat på mänskligt liv.

De är en del av de många romer som mördades av den nazistiska regimen i Tyskland. Exakt hur många som föll offer för nazisterna är okänt, men mellan 220 000 och 500 000 romer förintades mellan åren 1933 och 1945.

Dagen är en viktig del av romernas kamp för upprättelse och erkännande sedan andra världskrigets slut. Sedan 2015 är dagen en officiell minnesdag i EU.

 

Läs mer på Forum för levande historias webbplats:

https://www.levandehistoria.se/minnesdagar/minnesdagen-for-folkmordet-pa-romer

Där finns utskrivbara utställningar, utbildningsmaterial om romer och förintelsen och färdigskrivna texter som kan användas för att uppmärksamma folkmordet på romer. Texten ovan kommer från deras webbplats.

 

KARIN SKOGLUND

Sidan uppdaterad 2023-06-22