
Socialstyrelsen erbjuder ny brobyggarutbildning
I samarbete med Södertörns högskola erbjuder Socialstyrelsen en ny utbildning för brobyggare med romsk språk- och kulturkompetens med start under hösten 2023.
För dig som är intresserad:
Genom utbildningen får du mer kunskap om frågor som är aktuella inom kommunal verksamhet och relevanta för din funktion som brobyggare. Du får också verktyg för att kunna bidra i arbetet med att kompetensutveckla kommunens medarbetare utifrån strategin för romsk inkludering.
Exempel på innehåll
- Vad gör en brobyggare inom socialtjänsten och andra närliggande områden, till exempel medborgarkontor och arbetsmarknadsförvaltningar?
- Hur har Sverige arbetat med romers rättigheter under 1900-talet?
- Strategin för romsk inkludering 2012–2032
- Den nationella minoritetspolitiken och kopplingen till romsk inkludering
- Grundläggande kunskap om hur socialtjänsten är organiserad och fungerar
- Socialtjänstlagen och minoritetslagstiftning, samt annan relevant lagstiftning
- Frågor om bemötande och handlingsutrymme
- Kommunikation och presentationsteknik
Innehållet i utbildningen utgår från tidigare utbildningar och är framtagen i dialog med chefer och brobyggare som gått den tidigare utbildningen för brobyggare.
Vem kan delta i utbildningen?
- Personer med romsk språk- och kulturkompetens som har eller kommer att ha en anställning i en kommun med uppdrag som brobyggare.
- Chefer och arbetsledare eller andra nyckelpersoner i kommuner som har brobyggare med i utbildningen kommer erbjudas möjlighet att delta i delar av utbildningen.
- Brobyggare som har gått en tidigare brobyggarutbildning och arbetar i kommun, kan erbjudas att delta i delar av utbildningen som kompetensutveckling. Mer information om det kommer.
Tidsåtgång
Utbildningen sker vid Södertörns högskola med start 23 oktober 2023 och avslutas i januari 2025.
Läs mer på Socialstyrelsens webbplats:
Utbildning för brobyggare med romsk språk- och kulturkompetens - Socialstyrelsen
KARIN SKOGLUND