Artiklar
Pressbild

Sveriges museum om Förintelsen öppnar i Stockholm

Idag slår Sveriges museum om Förintelsen upp portarna på Torsgatan 19 i Stockholm och samtidigt öppnar museets första utställning Sju liv. 

Enligt pressmeddelande handlar utställningen om sju personer som mot alla odds överlevde Förintelsen. Genom deras livsöden får besökarna nya perspektiv på Förintelsen och SverigeSju liv utgår från Walter, Alice, Czesław, Lieselotte, Hanna, Kiwa och Eva. Utställningen handlar om hur dessa personer mirakulöst överlevde och kom till Sverige. Med utgångspunkt i deras livsöden får besökarna också veta mer om Förintelsen och orsakerna bakom. Utställningen innehåller personliga vittnesmål, sparade föremål, brev och fotografier. Tillsammans med modern medieteknik kommer sju levnadsöden och historien till liv.

- Sju liv bygger på den insamling som gjorts för museet hittills och utställningen är en personlig berättelse med många bottnar. Genom sju väldigt olika livsöden kan besökarna följa utvecklingen i 1930-talets Tyskland, lära sig mer om Sveriges agerande under kriget och närma sig de fruktansvärda förhållandena i nazisternas läger. Genom olika fördjupningar kommer personernas liv dessutom att kunna relateras till olika världs- och Sverigehändelser, säger utställningsproducent Frida Starck Lindfors.

Sveriges museum om Förintelsen inrättades den 1 juli 2022. Under det senaste året har museet parallellt med utställningsproduktionen bedrivit program- och insamlingsarbete. Museet har bland annat varit ute på en Sverigeturné i syfte att lyfta lokal historia med koppling till Förintelsen. På Torsgatan kommer museet att kunna nå en ännu större publik och lokalerna blir museets hemvist i fem till åtta år.

- Genom Sju liv kan olika generationer lära mer om Förintelsen och om de människor som drabbades av nazisternas brott. På Torsgatan 19 kommer besökarna förutom utställningen också att kunna fördjupa sig i historiska arkiv och interaktiva biografier samt ta del av program och skolvisningar. Detta är bara ett första steg på vägen mot ett permanent museum. Nu har vi den fantastiska möjligheten att undersöka vad ett helt nytt museum kan vara, säger Katherine Hauptman, museichef för Sveriges museum om Förintelsen. 

Sju liv öppnar den 21 juni och är öppen fram till december 2024. Under hela 2023 har Sveriges museum om Förintelsen fri entré. 

Mer information om Sju liv och personerna i utställningen hittar du här.

KARIN SKOGLUND

Sidan uppdaterad 2023-06-19