Artiklar
Foto privat

Språk- och kulturläger av Meän kulttuurikehto

På Seskarö i Haparanda kommun genomförs det årliga kulturlägret av föreningen Meän Kulttuurikehto, som betyder vår kulturvagga, den 3-6 juli 2023.

Alla är välkomna oberoende ålder, flera familjer är med varje år och ibland dyker en och annan pensionär eller annan vuxen upp också. Den arrangerande föreningen jobbar aktivt med att ordna med aktiviteter som passar både barn och ungdomar. År 2023 är det jubileumsomgång för det årliga lägret som arrangerats i tio år. Minoritet.se har ring upp ordförande Taneli Särkijärvi som berättar om lägrets dåtid, nutid och föreningens aktivitetsfyllda framtid.

-Det är fullsatt kan man säga. Lägret har blivit populärare och det behövs knappt någon marknadsföring för både återkommande men också nya deltagare hittar hit ändå.

Sommarlägret arrangeras årligen sedan tio år tillbaka och många av de deltagande har varit med förr. Språket som talas mest är meänkieli och finska men det förekommer också kveeninkieli. De senaste åren har Särkijärvi sett ett ökat antal deltagare från den meänkielitalande gruppen.

-Det är mycket skratt och härlig stämning, både familjärt och fritt med olika aktiviteter fortsätter han.

Det badas bastu, sjungs karaoke, språkbadas, havsbadas och skapas på olika sätt. Varje år ingår möjligheten att uppträda på öppenscen, de deltagande får möjlighet att öva på sitt nummer under dagarna innan. De som vill deltar, resten får möjlighet att se många olika sorters uppträdanden.

-”Nus ska jag hjula på meänkieli” var det ett barn som sa en gång, säger Särkijärvi och konstaterar att det ju också är fullt möjligt. Det är fritt att uppträda med vad man vill på scenen i detta sammanhang.

Foto privat

Meänkieli, finska och kveeninkieli förekommer på olika sätt genom alla fyra till fem dagar som lägret brukar pågå. Deltagaravgift förekommer men är anpassad så att så många som möjligt ändå ska ha möjlighet att vara med på lägret som är ”all inclusive” med boende, mat och aktiviteter. År 2023 får barnen gå en stand-upkurs och förstås uppträda om de vill. Vid uppträdande på öppenscen belönas alla med en liten vinst för sitt mod. Den arrangerande föreningen brukar ordna med små lappar på meänkieli och finska som placeras ut på olika ställen kring lägerplatsen. De kan exempelvis innehålla ett ordspråk eller ett ord såsom ”tyyny” för kudde och ”hyvää yötä” för god natt. De kan finnas på huvudkudden eller i ett träd. I miljön pratas meänkieli och finska hela tiden och ord- och fraslapparna kan ge upphov till samtal om språk, när lappen med ”tyyny” på hittas på en sten, till exempel.

-Det känns riktigt fint i kroppen att få prata och höra meänkieli omkring sig. Det skapar en trygg känsla och jag hoppas att de deltagande känner likadant säger Särkijärvi.

Varje år delas också ut en användbar gåva till de deltagande. Förra året fick de ett tändstift. Gåvornas tema är ofta något som går att använda när man är på utflykt i skogen. Med ett tändstift kan förstås också bastuveden tändas. Bastu och bastubad är centralt för lägren men också förstås för både den finska och tornedalska kulturen. Årligen får alla göra en ”vihta” som betyder basturuska, som sedan används i samband med bastubadandet.

-Eftersom flera barn varit med sedan start, så har flera blivit tonåringar. Därför har vi avtalat med Seskarö Camping så ungdomarna kan paddla kajak, spela freesbeegolf och förstås skaffa nya vänner berättar Särkijärvi som tillägger att det är många nya deltagare också.

Meän kulttuurikehto, Vår kulturvagga har blivit en tradition för många, många anpassar sin semestern efter vårt sommarläger. Till hösten väntar en tur till Saltoluotka med 30 anmälda deltagare och föreningen ordnade med en tur till Aavasaksa i finska Ylitornio i juni i år. Föreningen är baserad i Kalix men välkomnar alla till sina aktiviteter, oberoende om en bor i Kalix eller inte.

LINNEA HUHTA

Sidan uppdaterad 2023-06-19