Artiklar

Ordkonst på finska för modersmålslärare

Finlandsinstitutet driver projektet Sanatadietta suomeksi – Ordkonst på finska som främst riktar sig till modersmålslärare i finska språket.

Ordkonst är ett kreativt sätt att leka med ord och språket. I ordkonst får man blanda olika språk och rättstavning och andra språkregler är inte så viktiga. Ordkonst kan fokusera på olika saker, t.ex. att hitta på nya ord, att hitta på alternativa meningar till befintliga ord eller att själv skapa bilder och text. Ordkonst passar alla åldrar och alla språkkunskaper!

Inom projektet har Finlandsinstitutet gett ut två handledande videos på YouTube, där lärarna kan få tips och inspiration om hur de kan använda ordkonst i språkundervisningen. De hittas här: https://www.youtube.com/watch?v=AJoQuPHWiJ4&list=PLe4DJK3ReRm-6pPlyHH2ljO7h5myYhXEc

Under hösten ordnar de även två distansträffar för modersmålslärare med två ordkonsthandledare från Finland: Pia Krutsin och Pirkko Ilmanen. Under första träffen kommer de att berätta om ordkonst och ge exempel på övningar som lärarna sedan kan testa med sina elever.

Den första träffen spelas in och är tillgänglig på samma spellista som videorna ovan till andra träffen. Under den andra träffen blir det återkoppling och pedagogerna har en möjlighet att ställa fler frågor till Pia och Pirkko.

Träffarna ordnas på Teams 13/9 kl. 16.30-18.00 samt 15/11 kl. 16.00-17.30. Det går att anmäla sig till träffarna via Lyyti från och med 28/8.

Mer info om träffarna finns på https://finlandsinstitutet.se/distanstraffar-i-projektet-ordkonst-pa-finska/.

 

KARIN SKOGLUND

Sidan uppdaterad 2023-08-28