Artiklar
Foto från utställningen "Det tysta arvet" Foto: Anton Svedberg

Utskrivbar utställning om romska förintelseöverlevare

Kanske planerar din arbetsplats att uppmärksamma minnesdagen för folkmordet på romer under Förintelsen den 2 augusti? På Forum för levande historia pågår utställning "Det tysta arvet" som nu även finns för utskrift.  

Överlevande, barn och barnbarn till överlevande berättar för journalisten Monica Hirsch och fotografen Maja Kristin Nylander om vad som hände dem och andra romer under andra världskriget.

De tillhör familjer som skickades till koncentrationsläger, som gömde sig i skogar och som såg människor på flykt mördas. Då, under andra världskriget var de flesta av dem barn. Nu, innan det är för sent, träder de fram för att världen inte ska glömma deras historia. Det beräknas att cirka en halv miljon romer mördades under andra världskriget.

Utställningen är framtagen i samarbete med Göteborgs Stad, Maja-Kristin Nylander och Monica Hirsch, med syfte att uppmärksamma folkmordet på romer under Förintelsen.

"Det tysta arvet" går att ladda ned här: levandehistoria.se/tysta-arvet för utskrift och uppsättning på bibliotek, skola och i andra offentliga miljöer.

KARIN SKOGLUND

 

Sidan uppdaterad 2023-05-29