Artiklar
Arrangörerna bakom festivalen. Från vänster: Helena Tuupanen-Häggström, Sandra Häggström och Anni Lindblad. Foto: Veera Kapari Sanyang

Språk- och kantelemusikfestival gör det lättare att lära sig finska

Helgen 13 – 14 maj arrangerar Kulturföreningen Kantele- och Kalevalas Vänner (KKKV), med ekonomiskt stöd från ISOF (Institutet för Språk och Folkminnen), en språk- och kantelemusikfestival i Tumba, Stockholm. Festivalen är den andra i ordningen. Den första ägde rum innan årsskiftet.

- Vi har anordnat kantelemusikfestivaler tidigare och tänkte att vi nu vill gör en tydligare koppling mellan språket och musiken, säger Sandra Häggström, aktiv i föreningen KKKV.

Med hjälp av sång och musik blir det lättare och roligare att lära sig språket. Sångerna har en rytm och melodi som kan göra det lättare att memorera ord och uttryck på ett naturligt sätt och ett större ordförråd byggs upp.

- Samtidigt kan också sångerna användas för att lära sig mer om den finska kulturen och traditioner eftersom många sånger innehåller element av kulturellt arv och identitet, poängterar Sandra Häggström. 

Instrumentet kantelen är mycket väl anpassat till sång. Melodierna/sångerna kan lätt och enkelt ackompanjeras med den femsträngade kantelen. Det går också att ackompanjera med de större kanteles som har fler strängar.

- Kombinationen av att spela kantele, som är ett finskt instrument, och samtidigt lära sig språket via sång ger också en ökad förståelse för den finska kulturen, traditioner och kulturella särdrag, säger Sandra Häggström.

Festivalen riktar sig till barn mellan fem och tio år och deras mor- och farföräldrar. De (eller andra äldre släktingar/familjevänner om det inte finns just mor- och farföräldrar) är viktiga ur ett språkligt och kulturellt revitaliseringsperspektiv. De är experter på språk, har sina egna sångskatter och har värdefulla kulturella erfarenheter. De kan vara med och bevara och samtidigt förmedla vidare traditioner och kulturella värderingar till barnen.

- De har samtidigt mer tid och tycker om att vara tillsammans med barnbarnen. Vad kan då vara roligare än att de gemensamt kan delta på en festival och umgås med sina barnbarn under avslappnade former. Och vi gör det i en miljö där det blir på ett roligt och interaktivt sätt, förklarar Sandra Häggström.

På programmet finns sånger, kantelespel med både fem- och stora kanteles, nutida lekar och lekar som kanske även mor- och farföräldrarna känner igen från sin barndom. Det blir också sagor, rim och ramsor, sketcher, rörelselekar, rytmiklekar. Festivalen avslutas med en gemensam vårkonsert med deltagarna.

- Vi hoppas att barnen genom aktiviteterna, mötena över generationer och genom musiken lär sig mer finska, lär sig spela kantele, lär sig mer om det finska kulturarvet, får testa på saker som de kanske inte tidigare har provat och att de får nya vänner och roliga minnen, säger Sandra Häggström.

Fotnot: Det kan finnas några lediga platser kvar, anmälan sker på info@kantele.se Skriv barnets ålder (fri ålder för mor- och farförälder) och om barnet är allergiskt mot något. Gratis medverkan och fri kost.

Föreningens hemsideadress är www.kantele.se

JOHN GRADOWSKI

Sidan uppdaterad 2023-05-08