
Umeå anställer unga språkambassadörer
Marie Karling coachar den första kullen språkambassadörer i Umeå.
-Jag vet inte om vi är först i landet men jag känner i alla fall inte till någon annan kommun som gjort likadant, säger Karling.
De sex som anställts är i åldrarna 16 till 22 år, och de pratar finska och nordsamiska.
Varför anställer ni språkambassadörerna?
-Det finns ett behov av språkliga förebilder för både barn och äldre. Ambassadörerna behövs för att de unga ska fortsätta att läsa sitt språk och vara engagerade i de frågor och den kultur som följer språket, säger Karling.
De sex ambassadörerna är unga av en anledning.
-Vi har anställt unga medarbetare eftersom de peppar, engagerar och aktiverar ungdomar på ett helt annat sätt än vad äldre vuxna klarar av, säger Karling och tillägger:
-Det blir ett extra fokus på språken nu. Jag har burit tanken på att förverkliga detta ganska länge, och det känns jättebra att vi nu är igång.
När vi träffas är det teamträff. Ambassadörerna får inspiration och vägledning om hur man kan göra för att skapa trevliga och bekväma situationer. De får också handledning i svårigheter som kan möta dem när de är ute bland barn och hur man bemöter det, till exempel rasism.
Språkambassadörerna har gjort sin första språkdusch. De gick då bredvid ordinarie personal. De kommer sedan att delta i språkduschar som personalen förbereder. Under de gemensamma träffarna lägger de planer för vilka aktiviteter de ska satsa på. Målgruppen är 12-20 år.
Tove Turkka är yngst i laget med sina 16 år, och hon är en av tre språkambassadörer som fortfarande pluggar på gymnasiet.
-Jag kommer att jobba med barn och unga i alla åldrar, från ett till 20 år, och vi ska leka och ha kul tillsammans. Jag tror att jag kan göra skillnad och det är viktigt för mig.
Hon säger att den första språkduschen gick jättebra.
-Vi såg och lärde, kan man väl säga. Vi har nu gjort en lista med tänkbara aktiviteter, och gör man något kul så blir det enklare, säger Turkka.
Listan över tänkbara aktiviteter ligger på bordet och den är lång. Den tar bland annat upp VR-spel, bakning, discodans, grafittimålning samt pizza- och filmkvällar som tänkbara kommande event.
-Vi kommer att vara utomhus nästa gång, så vi får hitta på något som passar. Men det blir spännande, säger Turkka.
En relevant fråga är förstås om språkambassadörer behövs.
Kristina Vasara-Hammare har nordsamiskan som modersmål:
-Jag vill främja språket och jag vill att det ska finnas en plats för ungdomar där de kan utveckla sitt språk. Därför är det ett viktigt uppdrag.
Maria Niemi Garcia har finskan som modersmål och även hon är helt säker på att svaret på frågan är ”ja”.
-Det är som ung man snabbast och bäst lär sig språket, det är jag ett levande exempel på. Jag gick på finsk förskola i Sverige, och där pratade vi bara finska. Det var jättebra för mig. Mina syskon fick inte samma chans och deras finska är inte alls lika utvecklad, säger Maria Niemi Garcia.
Språkambassadörerna har en timanställning. De flesta av ambassadörerna läser på gymnasium eller universitet och de får jobba så mycket de vill. Allt ersätts, inklusive utbildningstid samt för- och efterarbete till de event man haft. Var och en skriver helt enkelt upp hur mycket tid hen lagt ner.
Umeå kommun är förvaltningsområde för samiska, meänkieli och finska, men det hindrar inte Umeå från att söka språkambassadörer även inom romani chib och jiddisch. I maj går nästa ansökningsrunda igång. Då söker man personer som kan dessa språk, men även meänkielitalande.
-Dörren är väldigt öppen. Vi välkomnar alla med kunskaper i minoritetsspråken att söka sig till oss, säger Marie Karling.
ANDERS BOSTRÖM