Artiklar

Skrivkurs för romska kvinnor i Åmål

Nadja Sjöberg Eriksson deltar i en skrivarkurs för romska kvinnor i Åmål, Dalsland.

– Jag har alltid önskat att få se ett rum som det planerade romska biblioteket i Malmö. Få se att det här är mitt folk, att vi kan nånting, Vi kan skriva skönlitterärt, forskning, fakta. Vi kan fota, vi kan musik, vi kan vad som helst – och nu kan jag själv till och med bidra med något.

I skrivarkursen deltar förutom Nadja också Valeria Redjepagic samt Susanna Hedman, som för dagen deltar i mötet på länk.

– När jag fick veta om den här kursen, så tänkte jag att jag skall få med så mycket folk, flera ungdomar, härifrån Åmål, säger Nadja. Men det visade sig vara svårt. Folk vågade inte.

– Jag tror att många blev avskräckta, att de byggde upp nåt svårt som de måste prestera. Men om vi som är här, gör det, tror jag vi kan visa för andra att det går.

Nadia är musiker och bor i Åmål. Hon identifierar sig som finsk rom och musiken har ofta romska drag,

– Det är A-moll, gitarr, mycket sorg och smärta.  

Hon gör allt själv, text och musik, både världslig och andlig.

­– Med den andliga musiken känns det som jag gör mest nytta. Det är igenom musiken man alltid utryckt sig och sjungit om det som är för tungt för att kunna säga.

Deltagarna i skrivarkursen träffas varannan söndag under kursledaren Tove Berggrens ledning och det de skriver skall publiceras i en bok på Bokdagar i Dalslands litteraturfestival i sommar.

Just den här söndagen har de besök av Bagir Kwiek, som är samordnare för det planerade romska biblioteket i Malmö och romsk länsambassadör 2019-21. Där kommer han att samla all litteratur han hittar av romska författare. Romaner, dikter, sånger, forskning. Det är det Nadja menar att hon längtar efter. Att få se att romer kan och har varit en del av samhället.

Bagir Kwiek är på plats idag både för information och inspiration. Han berättar hur han själv plötsligt blev författare, då hans texter ingick i antologin Den oerhörda historien, som kom ut för några år sedan.

– Jag visste inte att jag kunde skriva.

Kursdeltagarna har i uppgift att skriva en längre text var, plus en intervju, med någon romsk person som de själva väljer. De kommer alla med sina olika erfarenheter och färdigheter.

Valeria Redjepagic jobbar som adjungerad lärare på Södertörns högskola, enheten för kritiska romska studier, samt researcher på SVT. Hon driver också podden Romer i fokus. Så hon är inte ovan vid att använda språket.

– Men jag har aldrig känt mig duktig på att skriva. Och det har känts jobbigt när andra ska läsa det jag gjort.

– Nu längtar jag till söndagarna när vi får läsa upp för varandra och få kritik och synpunkter. Och nu hoppas jag kunna skapa något skönlitterärt.

Det här med att profilera sig som rom är inte okomplicerat. Många har i hela sitt liv försökt dölja sin identitet.

Valerias föräldrar kommer från Balkan, där romer under kommunisttiden var inkluderade och inte utpekade som romer, på ett annat sätt än fallet var i de nordiska länderna. Som yngre undvek Valeria att visa sig som rom. liksom många gör för att de inte vill associeras med alla fördomar som följer med. Men nu döljer hon det inte längre.

– Däremot måste jag inte skylta med det i alla sammanhang. Jag har ju fler identiteter, som akademiker, kvinna, trollhättebo. I andra sammanhang kan det vara befogat.

– Det är självklart viktigt att visa fram romska författare. Romer skall vara representerade i alla samhällsfunktioner, utan att den romska identiteten alltid behöver stå i fokus.

Nadja Sjöberg Eriksson hoppas att hon genom skrivarkursen kan väcka intresset för litteratur bland romer.

– Det skrivna ordet dör eller tystnar aldrig.

Det fortsätter eka så att de kommande generationerna har något de kan se tillbaka till.

– Jag tror att vi som är med här kan väcka intresset för litteratur i vår omgivning när de får se boken. Och då tror jag att fler kan gå med i olika skrivarkurser. Det skulle kännas som ett stort steg rätt riktning. 

BITTI INGEMANSSON

 

Sidan uppdaterad 2023-02-20