Artiklar

Ny skogsfinsk flagga

Den skogsfinska minoriteten har tagit fram en egen flagga. Färgen och formen ska spegla den skogsfinska traditionen där grön beskriver skogens betydelse för skogsfinnarnas svedjebrukskultur, gult står för svedjerågen och rött för eld och det heliga trädet rönn – svart symboliserar sotet efter svedjandet och rökstugornas sotiga väggar.

Varför har ni tagit fram en egen flagga?

–Elva organisationer i Sverige och Norge hade samma problematik. Vi behövde någon sorts symbol för att visa att vi är skogsfinnar, att vi hör ihop och att vi är stolta. Vi pratade ihop oss och bestämde oss för att göra en tävling där vi fick in över 100 bidrag, berättar IngMarie Bohmelin på Förbundet Skogsfinska Intressen i Sverige.

Vinnare av tävlingen blev Frédéric M. Lindboe och Bettina Gullhagen.

Varför kan ni inte använda den sverigefinska flaggan?

–Skogsfinnar nämns väldigt lite i den sverigefinska historien, vi känner att vi måste driva den här frågan själva. Vi försvinner i det sverigefinska, vår kultur och historia, det gamla hantverket och våra ättlingars namn som vi inte får ta tillbaka för att det gått för lång tid.

Skogsfinnarna invandrade till Sverige och Norge under senare delen av 1500-talet och in på 1600-talet från Savolax och Tavastland i Finland.  De hade ett stort kunnande om svedjebruk, en jordbruksteknik i skogslandskap, som gav större skörd än traditionellt jordbruk. De hade också en egen kultur i form av matvanor, byggnadsskick, folktro, musik och hantverk.

Enligt de skogsfinska föreningarna finns det ungefär en miljon ättlingar till skogsfinnarna i Sverige och de som identifierar sig med minoriteten talar sällan finska. Nu vill föreningarna i Norge och Sverige arbeta för att synliggöra minoriteten, de skogsfinska kunskaperna, ta tillbaka släktnamnen och skriva om historien i skolböckerna och då är flaggan viktig som symbol.

–Reaktionerna har varit positiva. Många skogsfinnar är glada och stolta och säger att de ska ha en flagga eller vimpel vid huset eller på sig som en pin. Redan nu har vi fått in ett femtiotal flaggbeställningar.

I Norge är skogsfinnarna en egen nationell minoritet och i Sverige är de en del av den sverigefinska minoriteten, men det kan bli aktuellt med en egen flaggdag för skogsfinnarna om de skogsfinska föreningarna får bestämma.

–Just nu håller vi på att titta på en särskild skogsfinsk dag för att hissa den skogsfinska flaggan, säger IngMarie Bohmelin.

KARIN SKOGLUND

Sidan uppdaterad 2023-02-09