Artiklar
Bild på samernas flagga

Samefolkets dag firas över hela landet

Idag den 6 februari firas samernas nationaldag från norr till söder. Många kommuner och föreningar hissar den samiska flaggan och arrangerar föreläsningar, utställningar och andra kulturevenemang. I södra Sverige väljer Samer i syd att lyfta fram skogssamerna.

–Vi har länge velat lyfta det skogssamiska för att vi tycker att gruppen ofta kommer lite i skymundan. När vi i föreningen föreläser för myndigheter och skolor får åhörarna ofta bilder av en kåta, en same i kolt som sitter på fjället och blickar ut över sina renar, men det är ju fjällsamerna, säger Helena Dådring, ordförande i föreningen.

Föreningen har anordnat firande av samiska nationaldagen i Dunkers kulturhus i Helsingborg i flera år. I år blir det ett extra firande eftersom föreningen fyller 20 år. Det blir bland annat boksläpp, utställning och föreläsningar om skogssamer. Utanför kulturhuset hissas den samiska flaggan och Rådhusets klockspel kommer att spela den samiska nationalsången. Under resten av året blir det mer aktiviteter från föreningen med anledning av 20-års jubiléet.

–6 februari är en viktig dag för mig personligen som stärker min identitet, något som jag vill ska smitta av sig på mina barn, men dagen ökar också kunskapen om samer. Många samer kommer på firandet, men alla är välkomna, fortsätter Helena Dådring.

Variationen av aktiviteter runt om i landet är stor på den samiska nationaldagen. I Stockholm arrangerar Sameföreningen i Stockholm en flaggceremoni utanför Stockholms stadshus. Programmet fortsätter sedan på Skansen med bland annat lassokastning, brödbak och dansworkshop för att avslutas med en konsert med Maxida Märak.

I Strömsunds kommun lyser de samiska färgerna rött, grönt, gult och blått upp träden utanför Strömsunds hembygdsgård. Det blir också en samisk gudstjänst och utdelning av ett nyinstiftat stipendium som ska stödja och uppmuntra verksamhet inom samiskt språk och kultur i sydsamiskt område. Luleå tekniska universitet bjuder på föreläsningar om forskningsprojekt med samisk koppling och hissar den samiska flaggan på samtliga universitetsorter: Luleå, Skellefteå, Piteå och Kiruna.

KARIN SKOGLUND

 

Program – Sameföreningen i Stockholm:

Fira den samiska nationaldagen tillsammans med oss! – Šthlm mitt i Sápmi (sameforeningen-stockholm.se)

Program – Strömsunds kommun:

Samefolkets dag, stipendieutdelning och samiska evenemang under Kulturveckan - Strömsunds kommun (stromsund.se)

Program – Luleå tekniska högskola:

https://www.ltu.se/ltu/calendar/Forelasningar-seminarier/Fira-Samernas-nationaldag-med-Lulea-tekniska-universitet-1.226575

 

 

Sidan uppdaterad 2023-02-09