Artiklar
Foto: Rebecca Lundh

Sanningskommissionen för det samiska folket lanserar webbplats

Sanningskommissionen för det samiska folket ska granska den politik som förts gentemot samerna och belysa dess konsekvenser. Nu har kommissionen lanserat sin webbplats där det bland annat finns information om samtalsmöten för den samiska minoriteten.

–Det känns bra att vi nu kan presentera vår nya webbplats. Den blir en viktig kanal för alla som vill ta del av information om kommissionens uppdrag och arbete, men även för dem som vill kontakta oss för att lämna vittnesmål och berättelser, säger Kerstin Calissendorff, ordförande för Sanningskommissionen för det samiska folket, i ett pressmeddelande.

Sanningskommissionen kommer att genomföra ett antal samtalsmöten för att samla in vittnesmål i hela landet under 2023-2024 med start i Jokkmokk den 2-3 februari i samband med Jokkmokks marknad. Sanningskommissionen besöker även Stockholm den 7 mars och Uppsala den 9 mars.

Kommissionen ska också synliggöra och sprida kunskap om samernas erfarenheter, öka förståelsen för samernas historia och för hur historiska oförrätter påverkar dagens villkor för minoriteten. Slutredovisningen av uppdraget 1 december, 2025 ska innehålla förslag på åtgärder som kan bidra till upprättelse, försoning och ett livskraftigt samiskt samhälle.
 

Läs mer om samtalsmötena och kommissionens arbete: sanningskommissionensamer.se 

KARIN SKOGLUND
 

Sidan uppdaterad 2023-02-02