Artiklar
Foto: Malin A Junkka

Forskningsprojekt söker HBTQI-litteratur på minoritetsspråk

Ett forskningsprojekt vid Göteborgs universitet samlar skönlitteratur om HBTQI skriven på något av de nationella minoritetsspråken och utgiven i Skandinavien. Nu ber de allmänheten om hjälp att hitta fler.

Vad finns det för skönlitteratur med HBTQI-perspektiv egentligen? Det är det ännu ingen som vet riktigt säkert. Hittills har det nämligen saknats forskning som samlar all sådan litteratur på samma ställe. Att få någon överblick över utgivningen – både äldre och nutida – har därför varit svårt. 

Men nu skapar forskningsprojektet Queerlit en databas över den här litteraturen. I Queerlit samlas skönlitteratur skriven på svenska eller på något av de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch eller romani chib och utgiven i Sverige, eller på meänkieli eller samiska och utgiven i Skandinavien. 

Ett av projektets syften är att samla kunskap om HBTQI-litteratur. Hittills har projektet samlat in kunskap från forskningen och nu hoppas de få allmänhetens hjälp att hitta fler böcker.  

– Just nu letar vi framför allt efter romaner, dikter och noveller på finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. Den litteraturen är nämligen knappt behandlad alls i forskningen och därför är vi beroende av tips från allmänheten, säger Sam Holmqvist som är en av projektdeltagarna och ansvarig för inventeringen av litteratur på Queerlit. 

Om du känner till böcker som passar in i Queerlit, hör gärna av dig till projektet på queerlit@lir.gu.se eller sam.holmqvist@sh.se. Du kan också följa projektet genom sociala medier och projektets hemsida: https://queerlit.dh.gu.se/

Queerlit är ett samarbete mellan Centrum för digital humaniora och KvinnSam vid Göteborgs universitet samt Kungliga biblioteket. Projektet finansieras av Riksbankens jubileumsfond.  

KARIN SKOGLUND  

Sidan uppdaterad 2023-01-31