Artiklar

Möte med jiddisch

Den 1 december sändes första avsnittet av SVT:s satsning “Möte med jiddisch”.  Det är unikt i och med att det är det enda programmet på jiddisch i svensk tv. Det är faktiskt nästan det enda i världen. 

Programledare är Tomas Woodski. Han har tidigare gjort serien Woodskis värld, som också det sändes i SVT.  

- I jiddischmedia i USA skrev man att det var det enda programmet på jiddisch i världen. Oavsett om det stämde eller inte så är det i alla fall väldigt ovanligt, säger Woodski.  

Den första säsongen av “Möte med jiddisch” omfattar två avsnitt.  

- Ethel Niborski och Louise Lyne är två väldigt olika men väldigt spännande gäster, säger Woodski. 

En ny säsong av “Möte med jiddisch” är planerad till 2023.  

Att Tomas Woodski ens kan jiddisch var inte givet. Han är född i Sverige och uppväxt med svenska föräldrar. Språket började han lära sig i 20-årsåldern.  

- Det började faktiskt med att jag läste serietidningar på jiddisch, berättar Woodski.  

Sedan studerade han bland annat i Montreal och senare i Israel och vässade där de språkliga kunskaperna. Det finns en hel del "hubbar" för jiddisch i världen och Montreal är ett av dem.  

- Nu kan jag språket tillräckligt bra för att till exempel kunna prata på bekvämt på jiddisch. Jag har också hållit i guidade visningar på språket på Nationalmuseum, läst in böcker och många gånger fått äran att berätta om jiddisch i Sverige för publik i USA och Kanada. Det finns ett stort intresse för den utgivning och aktivitet på jiddisch som vi ser i Sverige i dag, man kallar det en "världssensation". 

Jiddisch är ett av de fem språk som räknas in bland de svenska nationella minoritetsspråken. Det finns uppgifter att cirka åtta miljoner människor talar och förstår jiddisch. I Sverige är den officiella siffran 3 000.  

- Det är omöjligt och onödigt att räkna exakt med de här språken, men känslan av tillhörighet är viktig. Sen kanske det inte är lika många som kan föra en diskussion på språket, men kopplingen och intresset finns alltid där och växer dessutom stadigt.  

Jämfört med flera av de andra svenska minoritetsspråken så har jiddisch den fördelen att de som använder språket har ungefär samma dialekt och kan kommunicera. Samiska och romani är två andra nationella minoritetsspråk. Inom samiskan finns flera olika språk för olika delar av landet och de skiljer sig åt. Stora skillnader är det också inom romani som omfattar ett 60-tal språk varav minst fem används i Sverige.   

Första avsnittet av “Möte med jiddisch” sändes i SVT 2 den 1 december kl 19:45. Det visas också i SVTPlay.  

Länk till programmet - avsnitt 1

Sidan uppdaterad 2022-12-12