Artiklar
Raymond med romsk flagga efter matchvinst

Resanderomsk proffsdebutant på MMA-gala

Den 27 augusti 2022 anordnades MMA-galan Fight Club Rush 13 i Solnahallen, Stockholm. Under kvällen skulle tio MMA-matcher avgöras. Bland de tjugo kämparna stod Raymond ”Romano” Johansson, en ung resanderomsk man från Nyköping.

Redan 2017 blev han känd för svenska folket när han sågs i SVT:s ”Jenni Möter”. Då fick programledaren Jenni Kai, som i serien träffade sex personer med bakgrund i olika romska grupper, testa på kampsport med Raymond i hans träningslokal. Då var han 24 år gammal och hade tränat MMA i sex år.
- I tolvårsåldern började jag att träna boxning med min storebror Sonny, säger Raymond när jag intervjuar honom. Sedan TV-debuten har han tillbringat otaliga timmar i träningslokalen. Den hårda ansträngningen, med många och långa träningspass betalade sig. I juli fick han lön för mödan och skrev kontrakt för den proffsmatch som hölls i Stockholm den 27 augusti.

När jag talar med Raymond frågar jag om hur hans träning ser ut. Det blir både löpning, styrketräning, teknikpass och sparring, säger han. Han löper omkring en mil åt gången. Det blir vanligtvis två träningspass om dagen, ibland tre, berättar han. Det är nödvändigt om man ska kunna hävda sig i konkurrensen på den nivå han ligger. Att träna så frekvent som han gör och även hinna med både arbetet som plattsättare och livet som tvåbarnsfar är kanske inte alltid så lätt. Det kräver en väldigt strikt disciplin och viljestyrka, och det har Raymond.

Inför matchen tvingades han banta ner sig strax över ett kilo. Det låter kanske inte så mycket, men på hans redan vältränade och slimmade fighterkropp är det inte helt lätt. Lösningen blev att basta bort vikten. Det är en gammal vedertagen metod som länge har använts av brottare och boxare när de behöver minska i vikt före invägning. Det klarade han tack vare löprundor och en tur i bastun iförd svettdräkt, en dräkten av ett tunt pvc-material och som är tätslutande vid midja, fötter och handleder. Precis som namnet avslöjar svettas man rejält under dräkten.

Kosthållningen är mycket viktig för den som tränar så flitigt som Raymond. Han förbrukar mängder av energi och behöver inte bara få i sig mat utan rätt slags näringsämnen. Det ska vara mat som ger rätt slags energi. I Barbis mat och träning som går på SVT säger Raymond att han aldrig riktig har djupdykt i maten, men är väl medveten om att kolhydrater är bränsle och det behöver han som MMA-fighter. I det tionde avsnittet av SVT-serien har programledaren Barbi Jakowicz åkt till Nyköping för att träffa Raymond. Tillsammans besöker de hans andra hem, träningslokalen. De talar om hans träning och hon får pröva på att strypa honom. De talar också om hans kost. Barbi som är kock komponerar en läcker pastarätt med kyckling och svamp. När de lagar rätten tillsammans ger Barbi matlagningstips. Raymond skämtar och visar samma sympatiska och ödmjuka sida som när jag intervjuade honom.

Fighten den 27 augusti var välbesökt. I publiken sågs både många resanderomer, som Raymond själv är, och romer från andra grupper. Flera av dem ditresta från andra delar av landet, långt från Stockholm. Trots det rejäla publikstödet och det intensiva applåderandet ledde det inte till vinst för Raymond denna gång. Men i slutändan kan bara en av kämparna stå med segern och den kan komma av en litet misstag. Det kan vara en plötslig blinkning, obalans, tappad fokus eller att man halkar till. I slutet av första ronden hamnade Raymond på golvet och motståndaren Murtazaliev lyckades komma runt honom. Fastklamrad på Raymonds rygg fick han i submission till en strypning som satte utgången för fighten.

En förlust kan vara tung, men Raymond har visat att han ändå är en vinnare. Han reser sig igen. Han berättar att han alltsedan barndomen har ställts inför många tuffa situationer, men trots det är han glad och visar upp ett stort mått av humor. Han har både glimten i ögat och en krigares hjärta. Han är precis det som hans stora tatuering på magen beskriver, han är romano.
- Nu är det hårdträning som gäller, sen får vi se när nästa match blir, avslutar Raymond.

JON PETTERSSON

Sidan uppdaterad 2022-10-27