Artiklar

Judiskt kunskapscenter i Malmö tilltalar alla sinnen

I oktober 2021 invigde Judiska församlingen i Malmö Judiskt kunskapscenter i Malmö synagoga. Trots att Kunskapscentret är relativt nystartat har den unika uställningen redan hunnit hamna i final i tävlingen Årets utställning 2021 som arrangeras av Forum för utställare.

Synagogan som gudstjänstbyggnad är i sig en del av utställningen. Utställningens olika delar har på ett diskret men sinnrikt sätt byggts in synagogans inredning. Under guidade visningar möter besökarna berättelser och uttryck för judisk kultur, judiska språk, tradition och historia.

Fredrik Sieradzki är verksamhetsledare och en av sex guider för visningarna av utställningen. Han har, tillsammans med en arbetsgrupp, investerat mycket tid, kraft och energi i kunskapscentret.

När Fredrik guidar besökare känner man hans djupa engagemang för den judiska kulturen, religionen och historien. Varje besökare som kommer in genom synagogans dörrar är viktig för honom och han anstränger sig för att ge alla en unik och personlig upplevelse.

- Förhoppningen är att besökaren ska få uppleva rikedomen i judiskt liv, både idag och genom historien. Jag vill att man får en djupare förståelse för vad det innebär att leva som jude i Sverige och Malmö idag.

På synagogans ovanvåning finns en digital tidslinje infälld i bänkryggar. I biblioteket kan besökaren bland annat lyssna till hebreiska och jiddisch. I en annan del av synagogans bänkar kan man läsa och diskutera personliga berättelser om antisemitism från medeltiden till idag.

I de utplacerade hörlurarna kan man lyssna på Lea Gleitman, en församlingsmedlem som överlevde Förintelsen. Guiderna visar även hur man firar shabbat, sjunger hymner och låter besökarna smaka på druvjuice och det traditionella judiska brödet, challe. Utställningen involverar alla sinnen för att ge besökaren en helhetsupplevelse.

Alla guider är medlemmar i judiska församlingen, de flesta är unga vuxna. Huvudmålgruppen för Judiskt kunskapscenter i Malmö synagoga är skolelever men alla sorters grupper är välkomna att boka besök. Alla besök är kostnadsfria men förbokas via judiska församlingen i Malmös hemsida. Besökare kan välja på att gå en ”allmän visning”, en visning om ”Förintelsen och antisemitism” eller ”traditioner och identitet”.

På den allmänna visningen, som varar 60 minuter och är riktad främst till högstadie- och gymnasieelever, får man lära sig mer om judiska traditioner och högtider, om judarnas historia i Malmö, litteratur och språk, om synagogan och gudstjänsten, liksom om Förintelsen och antisemitism.

Workshopen Förintelsen och antisemitism varar 90 minuter och är även den främst riktad till högstadie- och gymnasieelever. På hemsidan kan man läsa att man gärna ser att besökaren har lite förkunskaper om Förintelsen. Under visningen får besökaren lyssna på personliga vittnesmål från Förintelsen och upplevelser av antisemitism. I workshopen blir vittnesmålen och de personliga berättelserna utgångspunkten för en vidare diskussion med besökarna.

Workshopen Tradition och identitet är även den upp till 90 minuter lång, men målgruppen är lite yngre, årskurs 4–6 rekommenderas. Workshoppen behandlar judiska traditioner och högtider, varför man firar dem och hur de firas.

De flesta som besöker kunskapscentret är skolelever men man tar även emot andra grupper.
- Mellan januari 2022, då vi startade Judiskt kunskapscenter för full maskin, till och med september har vi haft cirka 4 000 besökare från hela södra Sverige, säger Fredrik.

Centret har skapats av utställningsproducenten Sofie Bergkvist i nära samarbete med en projektgrupp från Malmö judiska församling och med hjälp av enheten pedagogisk inspiration i Malmö stad samt Malmö stadsarkiv. Även Forum för levande historia har hjälpt till med att skapa de pedagogiska programmen och utbilda guiderna. Dessutom har bland annat Svenska kommittén mot antisemitism deltagit i guideutbildningen.

PETRA KAHN NORD

Sidan uppdaterad 2022-10-12