Artiklar
Invigningen av resursbiblioteket för meänkieli hålls fredagen den 14 oktober

Invigning av resursbiblioteket för meänkieli

Fredag 14 oktober invigs det nationella resursbiblioteket för meänkieli i Övertorneå. Samtidigt hålls symposiet ”Boken – verktyg för politiska ambitioner”. Möjlighet finns att antingen delta på plats eller följa eventet digitalt.

Invigningen av Sveriges nationella resursbibliotek för meänkieli är ett unikt evenemang. Det sker på Nordkalottbiblioteket som är resursbibliotekets hemvist. Detta heldagsevenemang inleds på biblioteket med invigning och ett firande av att meänkieli numera finns i bokform i Kungliga bibliotekets läsapp Bläddra.

Förmiddagen ger hopp och löfte inför framtiden. På eftermiddagen blickar man bakåt på bibliotekens och folkhögskolans roll i försvenskningen av Tornedalen. Det är en dyster del av landsändans historia.

Under symposiet ”Boken – verktyg för politiska ambitioner” presenterar forskaren Marja Mustakallio sin rapport om Tornedalens folkhögskola i relation till assimileringspolitik och kvinnors väg till självständighet.
Professor Joacim Hansson berättar om förhållandet mellan bibliotek och ursprungsbefolkningar.

Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset tillsattes av regeringen under våren 2020 och lämnar sitt slutbetänkande nästa år. Under symposiet i Övertorneå presenterar kommissionen sitt uppdrag och pågående arbete.

Även ett panelsamtal ingår som programpunkt.

Dagen börjar kl 10.30 och avslutas vid 19-tiden i samband med att musikern Hasse Alatalo underhåller.

Symposiet kommer att livestreamas.

Anmälan behövs om man önskar köpa lunch eller middag på plats, sista anmälningsdatum är 5 oktober.

Anmäl dig här: Symposium / Invigning (office.com) 

SUSANNE REDEBO

Sidan uppdaterad 2022-11-04