Artiklar
Mattias Amster foto: Petra Kahn Nord

Skiftande arbetsuppgifter för rabbinen

Mattias Amster, ortodox rabbin i Stockholms judiska församling "Det är en ynnest att vakna på morgonen och ha mycket viktiga saker att göra, det blir en väldigt upptagen vardag, men en meningsfull sådan."
Mattias Amster, började sin tjänst i juli 2020, mitt under pågående coronapandemi. Med sig hade han sin fru Esther Amster och deras två barn Gita och Shmuel, strax efter flytten föddes deras yngste son Noam.
- Familjens första riktiga svenne, utbrister rabbin Mattias och skrattar till.
 
Rabbin Amster är själv född och uppvuxen i Stockholm men han och familjen har inte bott i Sverige på många år. Att familjen kom under covidrestriktioner påverkade arbetssituationen berättar han. Tyvärr drabbades judiska församlingen i Stockholm inledningsvishårt av covid och han fick förrätta sju begravningar inom en väldigt kort period. Begravningarna gav honom en stor ödmjukhet inför hans uppgift som rabbin.
- Det är en hedrande och viktig uppgift att förrätta en begravning. Det är viktigt att inte göra de sörjande besvikna. För mig personligen blir kopplingen mellan det andliga och fysiska påtaglig under en begravning. Det fysiska är borta men det andliga lever kvar.
 
Gudstjänster kunde däremot inte hållas under covidrestriktionerna och bland annat därför kunde familjen inte lära känna församlingsmedlemmar på det sätt de hade önskat.
I samband med att restriktionerna hävdes började livet för familjen Amster steg för steg bli en vardag. 
- Det har gått två år sedan vi anlände och inte förrän nu kan jag säga att vi hittat hem med en fungerande vardag och en förståelse för vad vi ska lägga vårt fokus på. Det har tagit sin tid att acklimatisera sig för hela familjen. 
 
Rabbin Amster säger att han och hans fru nu har hittat ett sätt att vara ett team, både för att hantera familjelivet och arbetet. Att vara rabbin, förklarar Amster, innebär att livet och arbetet går ihop och att arbetet aldrig blir klart.
- Det är en ynnest att vakna på morgonen och ha mycket viktiga saker att göra, det blir en väldigt upptagen vardag, men en meningsfull sådan.
 
I arbetsuppgifterna som rabbin ingår förutom begravningar och gudstjänster bland annat att följa församlingsmedlemmar genom hela livet, både vid simches, glada tillfällen, som födslar och giftermål och i sorg och förluster. Rabbinen berättar att en viktig del av hans uppdrag är att finnas där för församlingsmedlemmar, att vara ett stöd eller svara på religiösa frågeställningar. 
Rabbinen har även kosheransvar för alla kök som ingår i församlingens lokaler och kosherkontroller i fabriker.
- Kosheransvaret tar mer tid än vad de flesta kanske tror. Jag åker runt i hela Sverige och kontrollerar tillverkningsprocesser i fabriker. Häromveckan var jag i Säffle i Värmland i en fabrik som gör bakplåtspapper. Det är en del av Sverige jag tidigare inte sett!
 
För att mäkta med sitt ansvar som rabbin ser han till att avsätta tid för återhämtning. För rabbin Amster är familjen den viktigaste källan till energipåfyllnad. Att studera Torah är också återhämtande för honom. Sedan utbrister han plötsligt:

- Jag har försökt löpträna men jag trodde jag skulle dö, så jag har inte gjort det sedan dess.
 
Rabbin Amster hoppas att att han ska kunna lära ut Torah till fler av församlingens medlemmar de kommande två åren. Det är en målbild han har, att fler ska se det fantastiska med de judiska skrifterna.

PETRA KAHN NORD
 
Sidan uppdaterad 2022-09-16