Artiklar

Mässa ska främja sverigefinsk kultur

För trettonde gången i ordningen arrangerar Kulttuuri.se, i samarbete med Finlandsinstitutet, en sverigefinsk bok- och kulturmässa den 12 november på Finlandsinstitutet i Stockholm.

- Syftet är att främja sverigefinsk kultur genom att bjuda in sverigefinska kulturutövare, författare och bildkonstnärer, så att de får presentera sina verk för en större publik. En sådan här mässa är ett viktigt, årligt återkommande skyltfönster för den sverigefinska minoriteten, säger Liisa Paavilainen, redaktör på Kulttuuri.se.

Under dagen pågår en mängd aktiviteter - bokförsäljning, diktläsning, filmvisning, författarintervjuer, mingel, paneldiskussion om serier, prisutdelning i skrivartävlingen för sverigefinska ungdomar, program för barn och ungdomar, utställningar mm.
Mässan riktar sig till alla som är intresserade av sverigefinsk kultur och litteratur. Aktiviteterna ges på både finska och svenska. På svenska presenteras finska författare som har översatts samt sverigefinska böcker som har utgivits på svenska.

Författarutbudet är stort och brett - Satu Gröndahl, Leenamaija Forsberg-Johannesson, Milka Hakkarainen, Markku Huovila, Pia Koskela, Heidi Köngäs, Marko Lamberg, Rosa Liksom, Liisa Paavilainen, Rainer Paakkinen, Tiina Pukkila Sarlidou, Raimo Sillanpää, Marjut Vega-Brandt, Keijo Winsten.
- Min släktkrönika Maailmanmainiot Mattssonit utkommer lagom till mässan. Boken handlar om finländare på olika håll i världen som har varit tvungna att lämna sina hem, byta språk och börja om på nytt i fyra generationer efter varandra, berättar Liisa Paavilainen.

Kulttuuri.se informerar om sverigefinska böcker på sin hemsida, ordnar bok-och kulturmässan, den står bakom skrivartävlingen för sverigefinska skolungdomar och skrivarverkstäder i tre sverigefinska skolor samt presenterar ny sverigefinsk litteratur på bokmässan i Åbo.

En av författarna som deltar i bok- och kulturmässan är Heidi Köngäs. Hon har skrivit nio romaner, bland annat om historiska personer – till exempel om kommunisten Hertta Kuusinen och om den tyska upprustningsministern Albert Speers resa till Lappland, i romanen Dora, Dora.

Hon deltar i mässan för första gången och tror att det finns massor av intressanta finska böcker, och all annan kultur, som bara väntar på att upptäckas. Sverigefinska bok- och kulturmässan öppnar fönstret över Östersjön, Sverige och Finland är ju så nära varandra.
- Mässan är en möjlighet att tala om mina romaner, hur dom kom till. Jag ska berätta om min roman Jokin sinusta (En del av dig) som berättar om min egen familj, både i Sverige och i Finland. Den har dramatiserats på finska i tio delar av Sveriges Radio och blev en stor succé. Lika viktigt är att träffa läsare och andra författare.
- Mina böcker har översatts till tyska och estniska, men tyvärr inte till svenska.

JOHN GRADOWSKI

 













 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad 2022-10-03