Artiklar
Arrangören på Språkrådet Jean Hessel. Foto:Privat

Språkrådet arrangerar seminarium i jiddisch

Språkrådet planerar ett praktiskt seminarium där de som skriver på- eller översätter till eller från jiddisch får möjlighet att möta andra som delar samma intresse.

- Tanken bakom det här seminariet är egentligen väldigt enkel. Det behövs en mötesplats för personer som har arbetat med jiddisch på olika sätt. Seminariet ska vara trevligt och informellt, samtidigt som man ska ha möjlighet att utvecklas oavsett vilken nivå man befinner sig på, säger Jean Hessel, språkvårdare i jiddisch på Språkrådet.

Deltagarna behöver inte vara professionella översättare, det räcker med att man har gjort översättningar i någon form, kanske som student. Det spelar heller ingen roll om man har översatt från svenska till jiddisch eller vice versa. Däremot kommer det att vara ett ganska begränsat antal deltagare.

Eftersom seminariets huvudspråk kommer att vara jiddisch bör deltagarna kunna förstå jiddisch i tal och skrift, men dessa kunskaper kan vara på olika nivå.
- Tanken är att alla som är med, inklusive föreläsarna, ska lära sig av varandra, säger Jean Hessel.

Seminariet kommer att bestå av flera föreläsningar och workshops. Man kommer att ägna sig åt översättning i teori och praktik. Schemat är inte fastställt än och hur det blir kommer att i hög grad bestämmas av de tilltänkta föreläsarna.

Bakom seminariet står Språkrådet som är en avdelning inom Institutet för språk och folkminnen.

Det är ännu inte fastställt vilka som kommer att föreläsa, främst för att Språkrådet under hösten kommer att få nya medarbetare som också ska arbeta med jiddisch. Dessa bör få möjlighet att ha inflytande över programmets utformning.
Man kommer att kunna ansöka via ett formulär på Språkrådets hemsida. Det kommer att bli tillgängligt någon gång i september.

Något sista ansökningsdatum är inte fastställt, men ansökningstiden torde löpa på under hela oktober månad. Seminariet kommer att hållas i Stockholm den 13:e november.

JOHN GRADOWSKI

Sidan uppdaterad 2022-08-23