Artiklar

Första svenska framförandet på ansedd jiddischfestival

Ida Gillner fick som första svenska artist en konsert i årets upplaga av klezmerfestivalen KlezKanada, den kanske mest välrenommerade festivalen för klezmermusik i världen.

Tillsammans med Livet Nord på fiol, sång och klockspel, framförde Ida nya kompositioner som bygger på dikter av jiddischpoeterna Anna Margolin, Rokhl Korn, Celia Dropkin och Malka Heifetz Tussman, samtliga verksamma i början av 1900-talet. De skrev poesi om längtan, makt, undantryckta begär och konstnärlig kompromisslöshet. Förutom att sjunga och berätta, spelar Ida piano och sopransaxofon under konserten.

Själva konserten var förinspelad i Göteborg och sändes som del av KlezKanadas digitala utbud för en internationell publik.
- Det kändes fantastiskt att bli tillfrågad att delta i en världens finaste festivaler och utbildningsforum inom jiddischmusik och jiddischkultur, säger Ida.

Hon besökte själv festivalen för 11 år sedan på ett retreatcenter i skogarna utanför Montreal.
- Det var som att besöka ett varmt och stämningsfullt läger med gemensamma måltider och allsång varje dag. Jag sög åt mig som en svamp. KlezKanada har så mycket att välja på mellan konserter, barn- och familjeworkshopar, men även matlagning, drama, dans, instrument och olika språk- och textseminarier. Det blev en milstolpe på min musikaliska bana och jag knöt många kontakter vilket ledde till att jag bland annat flyttade ett halvår till Berlin för att studera klezmermusik, säger Ida.

Ida har fått en positiv återkoppling efter konserten även om hon inte vet hur många som såg den.
- Det kändes som att släppa ifrån sig en liten baby och lite pirrigt att inte veta hur den tas emot, eftersom jag inte möter publiken. Men jag har fått nya följare på sociala medier och uppskattande meddelanden från människor, mest från USA, efter konserten. Arrangören har också sagt att de är väldigt nöjda, vilket ju alltid är positivt. 

Själva konserten lades ut den 31 juli på KlezKanadas webbplats och var tillgänglig i en vecka.
- En dröm är att även få spela fysiskt på KlezKanada framöver!

Shtoltse lider föddes för några år sedan när Föreningen Jiddischkultur i Göteborg föreslog att duon Ida Gillner och Louise Vase skulle tonsätta en rad kvinnliga jiddischpoeter. Det mynnade ut i en konsertföreställning med premiär 2017 och även senare ett album med musiken som släpptes 2019. Ida & Louises arbete med Shtoltse lider har uppmärksammats i tidningar och radio och har blivit betydelsefullt för att uppmärksamma dessa jiddischpoeter i Sverige.

Sedan de släppte skivan 2019 fick Louise heltidsjobb som organist i Danmark och har haft svårt att turnera med Ida.
- Hon är med i den mån som hon kan, säger Ida.

Ida har själv ingen naturlig koppling till jiddischmusik, men fick en relation till musiken tidigt.
- Jag lärde mig min första klezmerlåt av min första saxofonlärare när jag var 9 år gammal. Det gick rakt in i hjärtat på mig. Sedan tog mina föräldrar med mig till en konsert med bandet Sabbath Hela Veckan på Musikens hus i Göteborg. De satt framför mig med sina svarta hattar, västar och vita skjortor och spelade den här underbara musiken och det uppfyllde mig!

2009, då hon studerade på världsmusikprogrammet på musikhögskolan i Göteborg besökte hon den judiska kulturfestivalen i Krakow. Det ledde i sin tur till besöket på KlezKanada och så vidare.
- Jag undrade varför jag förstod så mycket av jiddisch när jag först hörde språket. Men när jag insåg att jiddisch byggde till största delen på tyska så fattade jag. Min mormor var tyska och talade mycket tyska med oss när jag var liten. Jag känner en så stark kontakt med språket. Jag har även hört det från andra människor som inte heller haft någon tidigare relation till jiddisch. Och så är det ett underbart språk att sjunga på!

Fredrik Sieradzki

 

Sidan uppdaterad 2022-08-18