Artiklar

Reggae på meänkieli i Haparanda

Tornedalingarnas flaggdag, 15 juli, eller meänflakun päivä. Hur firas den? 
För att ta veta det behöver man nästan vara en del av föreningslivet, på lokal eller riksnivå. 
Kan tyckas märkligt då dagen faktiskt är en flaggdag för en av Sveriges fem nationella minoriteter. Men efter en efterlysning på sociala medier fick minoritet.se slutligen veta vad som hände och var.
 
Svenska tornedalingars riksförbund valde att fira i Gällivare i år. I Övertorneå firade man också och i Pajala hade man egna planer. Samma i Göteborg. Luleå var också på. I Stockholm ordnade Tornedalingar i Stockholm sedvanlig flagghissning och sång.

I Haparanda valde minoritetsspråksdelegationen att fira i stadsparken med gratis konsert. Och vad för typ av konsert på tornedalingarnas flaggdag? Självklart på meänkieli. 
- Det är inte så lätt att hitta band med låtar på meänkieli, inte i Haparanda i alla fall. I Pajala verkar det finnas mer, säger Hannele Kenttä. 
 
- Tack mamma, säger Adam Huuva, sångare i The Meänland när han kliver på scen.
 
- Bara för att spä på nepotismen här, fortsätter han och ler. 
 
Det är nog ändå inte fråga om nepotism när man anlitar The Meänland. Med låtar som ”Sole mikhään” med 1,2 miljoner spelningar på Spotify så är gratiskonserten i Haparanda en gåva till alla som vill få kvalitativ musik med tornedalsk humor och känsla. Frågan är om folk vet vad de har i The Meänland.
 
”Akka huutaa ja pauhaa” är en annan av de mer uppmärksammade låtarna från bandet, och där blIr det till och med allsång. De ett par hundra i Haparanda stadspark som samlats prydligt på parkbänkarna får en dryg timme med medryckande reggaetakter och ibland roliga texter på meänkieli, svenska och till och med nordsamiska. 
- Jag har saknat det här. Det känns viktigare nu i år också, efter ett par år av pandemi. Det här är en bra manifestation för vårt land som inte har nationsgränser, säger Adam Huuva. 
 
Under de senaste åren har minoritetsspråksdelegationen i Haparanda arrangerat firande i stadsparken. Med allsång och musikteater har man samlat allt fler. 
- Folk verkar uppskatta det så vi fortsätter på det här spåret, säger Hannele Kenttä. 

The Meänland har funnit sedan 2010, lite i svallvågorna av en tid då många svenska reggaeband formades och släppte skivor med svenska texter. Det som fick det här bandet att sticka ut var att de faktiskt har texter på meänkieli. Och nu 12 år senare har de släppt ett stort antal låtar som folk med kopplingar till Tornedalen hört. Deras spelningar håller däremot mest till i Finland.
- Det är språket. Där är i princip dött här så bokningarna kommer från andra sidan gränsen, säger Adam Huuva, sångare och låtskrivare i bandet.
 
Medan låtarna dånar ut från den lilla scenen med Torneälv som fond trampar barn runt i trampbilar. Ibland kommer de för nära högtalarna och håller för öronen. Men när de står still och tittar så kan de inte låta bli att nicka i takt. 
 
Ryktet om reggaens död är överdrivet. Spelningen i Haparanda stadspark visar att reggaen passar alldeles utmärkt som en tornedalsk hyllning till platsen, kulturen och människorna. Lite folkmusik, lite meänkieli och tydliga kopplingar till bygden. Ibland med små pikar till folk och fä och hembränning och gräl. 
De blandar helt egenskriven med översättningar av kända låtar som ”Get up stand up” och ”I shot the sheriff”, eller discodängan ”Angels crying” som E-type hittar sin signatur under.
 
Senaste The Meänland-släppet är från våren ”Olhaan Ihmiseksi”. 
- Den släppte vi utan att göra så mycket väsen om den, man orkar inte alltid, säger Adam Huuva.
 
Ett diskretare singelsläpp i all ära men konserten i Haparanda stadspark tar plats och hörs, med all rätt. Precis som texten på meänkieli till Bob Marleys ”Get up stand up” säger. Ställ dig upp, och tala ditt språk. Nästa rad hade lika gärna kunnat säga ”Var inte rädd att ta plats”.
 
MATTIAS BARSK
Sidan uppdaterad 2022-07-15