Artiklar
Snart öppnar den unika språknoden i Luleå. Arkivbild: Hasse Stenudd

Nu är den unika språknoden invigd

I samband med skolstarten i Luleå kommun öppnar den unika språknoden på Örnäset. Där kommer det att erbjudas tre timmars modersmålsundervisning istället för en timme.

Till sin hjälp att utveckla den pedagogiska idén har Luleå kommun haft professor i finska vid Uppsala Universitet, Leena Huss med på arbetet. Tanken är att modersmålsundervisningen ska finnas i ett och samma rum. Förskoleelever ska kunna ta med en kompis på lektionerna. 
- Det ska vara inkluderade inte så att eleverna känner sig exkluderade, säger samordnare Nils-Bertil Heikka.

Spåknod är ett samlingsbegrepp inom skolan och förskolan och den ska fungera som en knutpunkt i Luleå kommuns minoritetsspråksarbete, med utökad modersmålsundervisning inom skolan.
- Enligt läroplanen får man modersmålsundervisning från första klass, säger Heikka.

Planen är att modersmålsstödet ska ges integrerat med en övriga undervisningen och det handlar om de tre språk, finska, meänkieli och samiska, som kommunen har ansvar för inom sitt förvaltningsområde. 

Språknoden ingår i Luleå kommuns vision om hur man ska kunna bli bäst i hela landet på att tillvarata minoritetsspråk. Den är unik i sitt slag i Sverige.

Den 17 augusti ska språknoden invigas och det blir tal och musik på skolan. Hittills har bara två elever utanför Örnästets skola anmält sig men Heikka räknar med att intresset ska öka med tiden.
- Vi ska vara flexibla och göra något roligt av modersmålsundervisningen för att inte eleverna ska förlora intresset och välja bort språken på mellanstadiet som många gör.

Fram till invigningen arbetar man med att anpassa skolmiljön för att finska, samiska och meänkieli ska bli en naturlig del av skolan.
- Vi kommer ha en stor lavvu på plats och skyltar på de tre olika språken ska upp, berättar Heikka.

Örnäsets skola har flerårig erfarenhet av flerspråkighet och är därför rätt plats att starta upp arbetet på, menar Heikka.

Luleå kommun har sedan några år tillbaka den tvåspråkiga förskolan Charlottendal där intresset vuxit med åren och där det i dag är kö till både meänkieli- och den finska avdelningen.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2022-08-17