Artiklar

Finissage på Stadsmuseet

Det närmar sig slutet för utställningen om nationella minoriteter på Stadsmuseet i Stockholm. Men räkna med en festlig avslutning!

Den 20 augusti avslutar museet med det som skulle ha varit en invigning i slutet av januari 2022. Då satte pandemin stopp för evenemanget men det tar man igen nu. Det blir litteratur, dräktvisning, dokumentärfilm, musik och berättande. Sista dagen för utställningen är den 21 augusti.

Minoritet.se fick en pratstund med Anna Juhlin, etnolog och antikvarie, och Minja Hjorth, samma titel, inför avslutningen. De konstaterar att det funnits en stor efterfrågan på skolvisningar för olika åldrar. Mest kunskap besitter folk om samer och minst om tornedalingar, enligt deras uppfattning. Många myndigheter och samordnare i kommuner och myndigheter har också besökt museet och den specifika utställningen.

Innehållet kommer inte att försvinna helt och hållet. En visning om minoriteternas historia i Stockholm som löper genom museets basutställning blir en del av det fasta utbudet, och en del av kunskapen och berättelserna läggs upp på Stockholmskällan, en webbaserad pedagogisk plattform. Dessutom kommer fem essäer om de olika gruppernas historia i Stockholm publiceras på Stockholmia förlag för nedladdning. 

I utställningen visas fotografier av Johan Stigholt. Utställningen ger historiska tillbakablickar men bygger på människors berättelser här och nu. Det är erfarenheter och minnen som rymmer samhörighet, tystnad och stolthet, sorg och upprymdhet. 

Utställningen Nationella minoriteter i Stockholm

Läs mer om programmet för finissage här!

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2022-08-16