Artiklar

Livia Fränkel är nominerad till Raoul Wallenbergpriset 2022

Livia Fränkel är en av fem nominerade som kan tilldelas årets Raoul Wallenbergpris. Vinnaren presenteras under prisceremonin som hålls den 27 augusti i Stockholm.

För 110 år sedan föddes Raoul Wallenberg, mannen som räddade tiotusentals judar undan Förintelsen. 2012 instiftades Raoul Wallenbergpriset för att uppmärksamma personer som verkar i hans anda, och i år delar Raoul Wallenberg Academy ut priset för tionde gången.
 
Vinnaren presenteras på prisceremonin som arrangeras i samarbete med och Statens Historiska museer på Raoul Wallenbergs dag, den 27:e augusti. Prisutdelare är Stefan Löfven. Idag möts de nominerade och juryn för en diplomutdelning på Strandvägen 7A i Stockholm. 
 
Livia nomineras för att under många år rest runt i hela Sverige och föreläst i skolor om sina upplevelser under Förintelsen. Livia har varit ordförande, och är numera hedersordförande i Föreningen Förintelsens Överlevande.
"Från första ögonblicket när jag fick höra berättelsen om Raoul Wallenberg, har han varit en stor förebild för mig. Jag upphörde aldrig att beundra hans civilkurage och önskade bara att jag någon gång kunde göra något liknande. Därför bestämde jag att utföra detta upplysningsarbete i hans anda." säger Livia.  
 
Samtliga nominerade:
 
Med över 80 inkomna förslag från allmänheten har en enig jury nominerat fem personer som på olika sätt arbetar i Raoul Wallenbergs anda och i syfte att motverka rasism, diskriminering och intolerans och för alla människors lika värde. 
  • Balqis Lamis Khattab, grundare av Möllans basement, Malmö 
  • Fred Taikon, grundare av É Romani Glinda, Stockholm 
  • Livia Fränkel, hedersordförande i Föreningen Förintelsens Överlevande, Stockholm 
  • Melinda Jacobs, grundare av Lilla hjärtat vänförening, Vadstena  
  • Oskar Sternulf, HBTQ+-aktivist,  Stockholm
 
MALIN A JUNKKA
Sidan uppdaterad 2022-06-02