Artiklar

Annica Wennström ger röst till samiska berättelser i nytt residens

I det nyligen inrättade residenset för samiska kulturskapare har författaren Annica Wennström blivit utsedd som mottagare. Syftet med det samiska residenset är att främja samisk kultur i Västernorrland.

- Jag är så oerhört glad att få möjligheten att ta del av den kunskap och de erfarenheter som finns i den här delen av Sápmi. Den här fantastiska utnämningen gör att jag kan försöka hitta spåren av nästan glömda stigar, i nya marker som blev ett annat sorts hemma. Pussla ihop fragment, borttappade namn och berättelser många burit i sina hjärtan och själar men i tystnad. Jag är så tacksam och ser fram emot spännande samarbeten och möten, säger Annica Wennström.

Residenset vill ge möjlighet till kulturskapare att utveckla sitt skapande i samverkan med regionala kulturinstitutioner och verksamheter. Under residenset finns möjlighet att samverka med länets två sameföreningar, Noerhtenaestie och Orrestaare saemien sibrie.
- Det ska bli spännande att välkomna Annica till Västernorrland och jag hoppas att hon ska bli inspirerad av de många men lite undanskymda samiska berättelserna som finns här, säger Elme Ämting, projektledare, Region Västernorrland.

Så här lyder motiveringen:

"Annica Wennström arbetar envist och modigt för att ge röst åt berättelser som inte tidigare blivit hörda. Hon fångar läsaren och vandrar vidare på stigar som de samiska berättarna har trampat upp. Med sin ansökan visar hon att hon vill fortsätta att utforska och synliggöra samisk kultur och historia på ett sätt som ligger i linje med avsikten med ett samiskt residens i Västernorrland."

Urvalsgruppen har bestått av:

Åsa Simma, Patricia Fjellgren, Birger Ekerlid, Johanna Minde, Annso Grahn, Anders Justin, Cecilia Dahlbäck samt Elme Ämting.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2022-05-30