Artiklar
Annie, Ellenor och Leo med influencern Nattid. Foto Alice Mork

Barnreportrar ställer makthavare till svars

Snart är det premiär för SVT minoritets nya konsumentprogram på romani. I ”Sjukt självklart” är det barnen som styr. 

Med envishet, civilkurage och humor ställer de makteliten till svars för sjukt självklart dumt och onödigt klimatslarv.
- Vuxna gör faktiskt massa sjukt självklart dumma saker mot klimatet. Nu säger vi barn ifrån, konstaterar sjuåriga Annie, barnreporter på Sjukt självklart, i ett pressutskick.

De tuffa, smarta och roliga barnreportrarna Annie, Ellenor, Steve, David, Joel, Nicole och Leo agerar mot sjukt självklart korkade företeelser som hotar klimatet. Kända influerare, högt uppsatta chefer inom näringslivet och inte minst våra folkvalda politiker tvingas nu stå till svars och tänka till.

Finansministern Mikael Damberg, klimat- och miljöministern Annika Strandhäll och infrastrukturministern Tomas Eneroth är några av dem som får ta del av barnens konkreta förslag på smarta klimatåtgärder och sjukt självklara frågor. Hur kan en T-shirt kosta 49 kronor när den kostar klimatet 1400 liter vatten? Hur kan det kosta 280 kronor att flyga till Malmö men 1300 kronor att ta tåget? Hur kan det som är dyrt för klimatet vara så billigt i pengar?  Kan ett företag verkligen räknas som lönsamt om deras produkter förstör klimatet?

I varje avsnitt går Sjukt självklart till botten med ett viktigt klimatproblem, såsom billiga flygresor, plastslarv, matsvinn och falska reklambudskap. Barnreportrarna är alla romer och pratar både romani och svenska i serien.
- Det är det viktigaste och roligaste jobbet jag har haft i hela mitt liv. Finansministern lovade till exempel att fundera på våra förslag. Vi kan förändra världen. I alla fall Sverige, säger tioåriga Leo med eftertryck.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2022-05-25