Artiklar

Gällivare synliggör de nationella minoriteterna

Mellan den 16-22 maj är det dags för årets minoritetsvecka i Gällivare.

Gällivare kommun är förvaltningskommun för samer, tornedalingar och sverigefinländare. Under veckan vill kommunen särskilt synliggöra minoriteternas kulturer, traditioner och språk.
- Gällivare kommun har haft en "Öppet hus"-dag på Folkets Hus för några år sedan. I år blev dagen till en minoritetsvecka och genomförs ute på flera kommunala verksamheter. Syftet med detta upplägg att genomföra aktiviteter ute på kommunens olika verksamheter var för att nå ut brett i samhället; till barn och unga och skolpersonal, till årserfarna och äldreomsorgspersonal, till anhöriga, och till den breda allmänheten, berättar folkhälsostrateg Catharina Gustafsson.

På kommunens boenden för äldre kommer minoritetsveckan att uppmärksammas genom bland annat aktiviteter med sång och musik på samiska, finska och meänkieli. Dessutom bjuds det på mat med tornedalska, finska och samiska smaker.

Kommunens samrådsgrupp för minoritetsspråk och dess interna arbetsgrupp har arbetat för att veckan ska kunna genomföras. Förvaltningarna har planerat sina respektive aktiviteter och synkat dessa med varandra.
- De har samverkat med personer från de nationella minoritetsgrupperna och tillsammans planerat för att få bredd på arrangemang och aktiviteter på skolor, äldreboenden, anhörigcenter, museum och bibliotek. Gällivare kommun, som förvaltningskommun för tre  nationella minoriteter: samer, tornedalingar och sverigefinländare har också arbetat för att säkerställa att dessa kulturer, traditioner och språk synliggörs likvärdigt och att man beaktat jämställdhet- och barnrättsperspektiven, säger Gustafsson.

Veckan kommer att dokumenteras för att sprida information om vad som genomförts inom de olika verksamheterna. En film kommer att göras som avses kunna visas på Gällivares Minoritetsspråksfestival i slutet av augusti.

Här hittar du programmet i sin helhet: Programmet över veckan (länk)

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2022-05-17