Artiklar

"Kråkor har fått symbolisera den svenska överhögheten i min konst"

Den samiska konstnären Britta Marakatt-Labbas textilkonst ställs ut på Venedigbiennalens huvudutställning ”The milk of dreams”. I år valde den Nordiska paviljongen särskilt att fokusera på samiska konstnärer.

Marakatt-Labbas ställer ut nio verk på utställningen, varav sju är nyskapade. Hon säger själv att hon arbetade dag och natt för att få allt klart i tid. Utställningen som öppnade i 23 april 2022 är öppen fram till 27 november 2022.
- Jag har fått dra i handbromsen för att inte gå in i väggen. Det är kul att det är många som efterfrågar min konst men jag har äntligen lärt mig den svåra konsten att säga nej.

Temat för utställningen ”the milk of dreams” förde Marakatt-Labbas tankar till Vintergatan och stjärnhimlen. Hon berättar att ordet för stjärnhimmel är náste mailbmi på samiska och för vintergatan lodde ráidaraš, vilket ordagrant betyder fågelstegen. Stjärnhimlen och vintergatan är väldigt betydelsefulla i den samiska kulturen. Genom historien har stjärnhimlen, solen, månen och vindarna varit det man navigerat efter och det som avgjort när samer brutit upp för att vandra vidare med sina renar.

Marakatt-Labba föddes själv i en renskötarfamilj i Sápmi. 1978 gick hon ut Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, och bildade sedan ett samiskt konstförbund.

I över fyra decennier har hennes konstnärskap handlat om visuellt berättande om det samiska och det nordiska landskapet. Hennes verk växlar mellan att beröra historia och nutid. Hon är mest känd för sina broderier men hon arbetar även med tryck, illustrationer samt scen- och kostymdesign. I sitt konstnärskap experimenterar hon gärna, exempelvis har hon använt textilfärg på olika tygsorter som hon preparerat med ånga.

Marakatt-Labba berättar att genom sitt konstnärskap har inspirerats av naturens och djurens betydelse i den samiska kulturen. Även samisk mytologi får stor plats i hennes verk. Ibland använder hon det mytologiska språket för att kommentera politiska skeenden.
- Kråkor har fått symbolisera den svenska överhögheten i min konst. Om du slänger ut något åt kråkorna är det garanterat städat efter ett tag, inget blir kvar, de länsar stället. Överheten har länge behandlat samer på samma sätt, man har kört över oss, bötfällt oss och sett till att vi blir osynliga.

För Marakatt-Labba är det viktigt att kommentera politiska skeenden, både från historien och nutid. De pass som samer tvingades att bära under andra världskriget, har hon i sina verk, jämfört med dagens vaccinpass. Klimatförändringarna är ett annat tema som återkommer i hennes konstnärskap. Klimatförändringarna har länge varit något samerna oroat sig för, berättar Marakatt-Labba. Det samiska folket är beroende av klimatet och naturen, självklart avspeglas det i samisk konst.

PETRA KAHN NORD

 

 

Sidan uppdaterad 2023-01-24